Творческият директор на Prada и основател на модния бранд Miu Miu - Миуча Прада - от години е в стотицата на най-богатите жени. Освен че притежава милиарди долари лично богатство, тя има и запазено място в класацията на Fobes за най-влиятелните жени в света.

Вижте снимки на Миуча >>

Въпреки че определено е сред привилегированите жители на Земята, италианската наследница, дизайнер и бизнесдама не спира да изненадва със скромното си държание, земното си присъствие и безкрайно любопитство към света.

От най-млада възраст Мария Бианчи, както е нейното рождено име, се бори между желанието си да участва в политиката и порива на артистичните си наклонности. Някога тя изповядва леви убеждения, а в младостта си дори е била член на италианската комунистическа партия. През 70-те години участва в движението за правата на жените в Италия.

Преди да се захване с модата, в продължение на пет години тя работи като мим, което не ѝ пречи успоредно да завърши политически науки и дори да направи докторат в Университета в Милано. Заедно със своя съпруг и бизнес партньор Патрицио Бертели, Миуча създава един от най-успешните модни брандове в света, който развива до конгломерат. Сега под шапката на модна къща Prada се произвеждат мъжка и дамска мода, обувки, чанти, аромати, а моделите се създават от дизайнери като Джил Сандер и Хелмът Ланг.

Миуча Прада със съпруга си Патрицио Бертели

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

69-годишната Миуча Прада всячески избягва публичните изяви, като ревниво пази личния си живот в тайна, но няма нищо против интервютата, защото обича да говори и да задава въпроси.

В края на октомври тя се среща с главния редактор на онлайн списанието Document Journal Ник Фогелсон, с когото провеждат откровен и приятен разговор. Срещата се осъществява в главния офис на Prada в Милано на "Виа Бергамо". Интервюто е дадено на следващия ден след спиращия дъха нов пърформанс на колекцията Пролет/Лято 2019, проведен в пространството на "Фондация Прада" в Милано.

Ник Фогелсон коментира, че като след голямо шоу Миуча Прада не изглежда уморена. И изобщо тя е изпълнена с енергия, въпреки че да създаваш дизайна на 4 колекции годишно за жени и мъже за Prada, и по 4 за Miu Miu и то в продължение на години - надали е толкова лесно.

Въпреки, че е известна със своята затвореност, Прада се оказва изключително любопитен събеседник и е страстен читател. Нейните интереси са многобройни и винаги има нещо ново, което обмисля, и което не задължително е свързано с модата.

"Бих искала да работя в пространството между свободата и консерватизма. Мисля, че точно това се случва сега в обществото - има нов вид свобода и желание за свобода, за фантазия и така нататък. Но в същото време светът става ултраконсервативен", констатира Миуча.

Тя обича да използва "подривни елементи" в своята мода и това е част от стила и на бранда.

"Това е нещо, което ми идва много естествено. Ще дам глупав пример от миналата вечер. Изпих чаша с шампанско и след това поисках червено вино. Те веднага пожелаха да ми сменят чашата, но аз казах: "Не. Сипете виното в чашата от шампанско". И някой веднага попита: "Ама как така?". Защото не разбират как така може да има нещо червено в чашата за шампанско."

Прада признава, че през целия си живот се е опитвала да променя правилата, започвайки от нещо, "което е нормално".

"Затова и в началото на кариерата ми никой не ме харесваше. Защото този така наречен "авангард" не ме припознаваше - не бях достатъчно "авангардна". А луксозните брандове винаги намираха нещо в моята работа, което ги тревожи. Но аз предпочитам да тревожа с финес, отколкото да преувеличавам. И това, което най-много ми харесва, е да превръщам простото и баналното в нещо грешно. Например в последното ми шоу имаше една памучна комбинация, която всъщност представляваше бяла тениска и с нея красива чанта. Това ми е любимото - претендираш да си супер шик, но всъщност носиш тениска..."

За своя живот Прада казва, че е "абсолютно противоречие":

"Превърнах се в дизайнер, докато се занимавах с политика. Но толкова много обичам красотата, че в крайна сметка станах моден дизайнер, мразейки това занимание през целия си живот и същевременно харесвайки го. Затова и в себе си аз съм живо противоречие".

На въпрос какво се е променило за нея за четири десетилетия в дизайна, Миуча отговаря:

"Като цяло винаги малко или много съм правила същото, атакувайки различни проблеми, опреснявайки темата, която в крайна сметка говори за живота... Не знам дали много хора знаят или не, но аз съм заинтересована модата да си е мода. Да знаеш какво искаш да е следващото, което ще облечеш... Ако всички искат да носят нещо дълго, аз искам то да бъде късо. Винаги съм искала да бъда първата, която ще носи нещо различно. Разбира се, преди много години, това беше по-лесно. А сега има толкова много различна мода, че разликите не се забелязват толкова".

Миуча Прада и Ана Уинтур

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Миуча Прада не присъства в социалните медии и обяснява, че няма начин да направи своя личен живот публичен.

"Аз обичам да съм с хората, мога да прекарам целия си живот в бар, говорейки с някого. Ако някой, който ме познава професионално, ме види извън работа, ще реши, че съм напълно различен човек, защото работата е такава голяма отговорност... Аз имам стари приятели и ги виждам почти всяка вечер вече 30 или повече години. Харесва ми да бъда обикновен човек и да общувам с тях по много простичък начин... А и никога не ми се излиза, но когато изляза, си тръгвам последна".

Тя смята, че "ако искаш да кажеш нещо интересно, не можеш просто да вървиш и да говориш за него навсякъде".

"Като шега казвам, че съм за "тайното общество". Публично всичко трябва да бъде политически коректно. Не можеш да кажеш нещо некоректно гласно. Не можеш да говориш за своя конкурент, трябва да се държиш достойно. А това означава да си повърхностен. Но ако не казваш истината, дори да е лоша, или не можеш да казваш некоректни неща, тогава процесът на разбирателство не се развива. А когато си с някой приятел, можеш да кажеш всичко, което искаш, защото знаеш, че сте на една и съща позиция. Това е търговия! Сега аз съм с теб, а ти си с мен".

Според Прада "животът може да е добър или лош, но ако работиш това, което обичаш, независимо кое е то, животът ти е хубав. Ако правиш нещо, което не обичаш - животът е труден."

В тази връзка тя има послание към младите дизайнери и то е да правят всичко със страст.

"Виждам хора, които извършват много простички дейности, но със страст - например чистене. Може би има професии, които се смятат за по-естетични и други за по-простички, но в крайна сметка ако вършиш дори една простичка дейност със страст, ще бъдеш по-щастлив, отколкото всяка друга професия без страст. Страстта е истинският мотор".