Белгийският дизайнер на модна къща "Сен Лоран" Антони Вакарело представя днес следобед виртуално колекцията си есен-зима 2021, два месеца след Седмицата на модата в Париж, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Предишното виртуално дефиле на модната къща беше поставено в пустиня. Този декор беше съвсем различен от обичайния за "Сен Лоран" преди пандемията - в подножието на Айфеловата кула.

Преди една година "Сен Лоран" беше първата модна къща, която скъса със седмиците на модата заради ограниченията на пандемията. Последваха "Гучи", "Селин", "Баленсиага".

Художественият директор на "Гучи" Алесандро Микеле също изненада с колекцията "Ария" преди две седмици.

Демна Гвасалия от "Баленсиага" представи колекция с фотомонтажи с манекенки, позиращи на големите туристически обекти по света. В социалните мрежи модната къща разпространява видео с домашни любимци и вълни, без дрехите. Филмът е ведър, според Гвасалия, който се отказва от постапокалиптичната атмосфера от предишните дефилета.

Дизайнерът Еди Слиман от "Селин" също вече показа два поетични филма, заснети в замъци за колекциите мъжка и дамска мода.

Дали това е гъвкавост заради пандемията, или краят на седмиците на модата? Паскал Моранд, председател на Федерацията на висшата мода и модата се надява, че ще има връщане към нормалното.