Модна къща "Куреж" се сбогува с виниловите си якета - новият ѝ творчески директор Йоланда Зобел реши да се откаже от използване на пластмасови материи, които, по думите ѝ, принадлежат на миналото.

Вижте снимки >>

43-годишната модна дизайнерка представи първата си колекция за "Куреж" в историческия ѝ бутик във френската столица. Наблизо малко по-рано бе открита експозицията "Край на пластмасата". Фамозните къси якета и къси поли с трапецовидна форма от винил бяха окачени на закачалки и изложени редом до тениски от био памук.

Колекцията бе показана в рамките на Парижката седмица на модата. Характерните за модната къща силуети на "вечни" млади момичета се появиха по време на дефилето в ограничено пространство, в което манекенките минаваха съвсем близо до зрителите. Любимите на основателя ѝ Андре Куреж цветове, подобни на тези на дражетата, присъстваха под формата на сенки за клепачи.

Повечето материи са естествени, но някои сака са с украса от ивици от винил. Подобни ивици са използвани също за бански костюм, който напомня футуристичното облекло на Мила Йовович във филма "Петият елемент" и е като отдаване на последна почит към една отминала епоха.

Снимка: AP/БТА

"Пластмасовите елементи са били съхранявани в складове и повече няма да се използват - заяви дизайнерката. - Свързаното с колекцията послание е, че трябва понастоящем да си активен, за да имаш по-добро бъдеще. Наша е отговорността да разпространим това послание посредством красотата и модата. Човек не може да лансира нещо ново, без да се сбогува с миналото."