Модно ревю, част от програмата на Седмицата на модата в Лондон, разгневи Гърция, съобщиха АФП и БТА. Мястото на ревюто беше Британският музей, а манекенките дефилираха пред фризовете на Партенона, които гръцките власти настояват да бъдат върнати в страната от десетилетия.

Дизайнерът Ердем Моралиоглу, който се вдъхновява от образа на гръцката оперна певица Мария Калас и от знаменитото й изпълнение в спектакъла "Медея" през 1953 г., е избрал впечатляващия декор на експозиционната зала с прочутите антични скулптури за представяне на колекцията на едноименната си модна марка "Ердем" за сезона есен-зима 2024-2025 г.

Организирайки модно ревю в залата, където се намират фризовете от Партенона, Британският музей още веднъж показа, че не изпитва никакво уважение към шедьоврите на скулптора Фидий, каза в изявление в събота гръцкият министър на културата Лина Мендони.

Ръководството на Британския музей обезценява и оскърбява не само паметника, но и универсалните ценности, които носи той. Условията, при които са изложени скулптурите в галерия "Дювин" се влошават от ден на ден. Време е този откраднат шедьовър да се върне в Атина, допълни още Мендони.