С "любовен манифест" на млади дизайнери французинът Виктор Уeнсанто открива довечера Седмицата на модата в Париж, на която за първи път ще се представи британската дизайнерка Виктория Бекъм.

Традиция в Града на любовта е през първия ден да се изявят младите дизайнери. Седемте дни, посветени на дамска мода прет-а-порте пролет/лято 2023, ще започне с дефилето на 28-годишния Виктор Уенсанто, бивш балетист, обучен от Жан Пол Готие, преди да стартира марката си през 2020 г.

Еклектичната му колекция е "любовен манифест" към едно поколение, обяснява роденият в Страсбург дизайнер пред АФП. Той черпи вдъхновение за дрехите си от "младите си приятели дизайнери".

"Доброта, креативност, свобода, лудост и хумор отново са същността на това, което търсим в модата. Искаме да избягаме от всичко това", казва дизайнерът.

Изработена почти изцяло от платове, изостанали на луксозни марки, колекцията е замислена като отговорна и "приобщаваща", като един тоалет е предназначен да бъде "носен и от майка, и от дъщеря".

Снимка: Getty Images

"Харесва ми идеята, че една дреха няма пол", казва дизайнерът и добавя, че подобни тоалети "не са конструирани по един и същи начин за жени и мъже".

За това издание на Седмицата на модата в Париж са регистрирани повече от 100 френски и международни марки, предава БТА. Почти всички модни къщи са избрали физическите дeфилета. Сред тях са "Dior", "Chanel","Balenciaga", "Stella MacCartney", "Tom Brown", "Issey Miyake". Британката Виктория Бекъм за първи път се включва в парижкия календар.