Заострени гърди, станали известни благодарение на Мадона, но също и женствен корсет за мъжки полов орган и изляти бюстове на бременни жени: дизайнерът Оливие Рустен постави с чувство за хумор въпроса за половете с колекцията си за Жан-Пол Готие, представена на Седмицата на висшата мода в Париж.

Мъже в прилепнали по тялото разноцветни или моряшки гащеризони, "кацнали" върху впечатляващи платформи, откриха дефилето на Рустен за Готие - нещо невиждано за колекция висша мода, предназначена почти изцяло за жени.

Вижте снимки >>

"Не можете да имате дефиле на Жан-Пол Готие, без да имате мъжа и жената. Той се бореше за пола, за половете. Нямаше как да направя клиширано ревю", сподели 36-годишният Оливие Рустен, творчески директор на "Balmain".

Готие, който се оттегли през януари 2020 г. след 50 години в модния бизнес, сега кани всеки сезон млад дизайнер, който да направи колекция висша мода за него. Оливие Рустен, който има осем милиона последователи в Инстаграм, е третият след японката Читосе Абе и белгиеца Глен Мартенс.

Снимка: Getty Images

С Ким Кардашиян и дъщеря ѝ на първия ред, и модната редакторка Анна Уинтур, ревюто беше едно от "най-народните" в приключващата днес Седмица на висшата мода в Париж.

Да започне дефилето с мъже: "Това е етап след мен. Аз съм правил меланжи, но това е много е дръзко", каза на свой ред Жан-Пол Готие. Той припомни, че мъжете модели са получавали по-ниско заплащане от жените и колко е "срамно, че това е единственото място, където жените могат да получават по-високи заплати".

Останалата част от ревюто, в която изобилно присъстваше корсетът с конусовидни гърди на Жан-Пол Готие, премина под ритъма на песента "Неподправено" ("Sans contrefacon") на Милен Фармер.

Снимка: Getty Images

Темата за "бронята" е отразена и в избора на материали, като бюстие от разтопено стъкло или метални елементи, предава БТА. Структурираните рокли с подчертани рамене придават на Жан-Пол Готие нотка на "Balmain".

Излят бюст на бременна жена се носи с креп парео. Друг, наложен върху дамски тоалет, предизвиква мъжкия пол.

"Той има много талант и много чувство за хумор. Точно това може да липсва понякога. Имам усещането, че той е почти мое дете", казва в заключение Жан-Пол Готие за Оливие Рустен.

Снимка: Getty Images