Френският моден дизайнер от италиански произход Емануел Унгаро почина на 86-годишна възраст.

Той е издъхнал вчера в Париж, съобщи днес неговото семейство.

Унгаро, който се оттегли от света на модата през 2004 година, бе отслабнал от две години, каза семеен източник пред Франс прес.

"Въпреки че бе напуснал (модната) къща, той винаги ни вдъхновяваше. Това е много голяма загуба", заяви говорител на модна къща "Емануел Унгаро".

Дизайнерът е роден на 13 февруари 1933 г. в Екс ан Прованс, Южна Франция, в небогато семейство на италиански имигранти. Той научава основите на занаята от своя баща, шивач по професия, преди да се установи в Париж през 1956 г., където се обучава при испанския моден дизайнер Кристобал Баленсиага, припомня Франс прес.

След кратък престой в "Куреж" Емануел Унгаро отваря през 1965 г. своя собствена модна къща. През 1968 г. той пуска своя женска модна линия прет-а-порте, а през 1973 г. - и мъжка.

През 1980 г. модната му къща печели награда за най-добрата в света на висшата мода.

През 80-те години на 20-и век Емануел Унгаро влиза в петорката на водещите моделиери в Париж. Сред клиентите му са Жаклин Кенеди, Катрин Деньов и Изабел Аджани, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

През годините Емануел Унгаро изгражда истинска модна империя (парфюми, обувки, очила), която е купена през 1996 г. от семейство Ферагамо, припомня Франс прес.

След като се жени и му се ражда дъщеря, Унгаро постепенно започва през 2001 г. да се разграничава от модната къща, преди да се оттегли от света на висшата мода.