"Умореният" дизайнер Карл Лагерфелд - всепризнатата звезда на висшата мода, отсъства и от двете дефилета на Chanel, представени в Гран пале в Париж.

Вижте дефилетата >>

Според специалистите това не се е случвало досега.

Съвсем необичайно за модно дефиле, защото е прието никой да не говори от подиума, организатор обяви сутринта след представянето на "булката" - по бански и със сребрист воал, че Карл Лагерфелд не е в залата, но ще присъства на второто дефиле на модната къща следобед.

Карл Лагерфелд, който "се чувствал уморен", обаче не дойде за аплодисментите и на второто дефиле. Той "помоли директорката на студиото Виржини Виар, която е негова дясна ръка, да представи колекцията и да поздрави публиката заедно с "булката", пише в разпространеното комюнике на модна къща Chanel, цитирано от БТА.

Уважавана модна критичка каза пред АФП, че не си спомня Карл Лагерфелд да е пропускал дефиле на Chanel в Париж през 40-те години начело на модната къща. "Фигаро" също написа на сайта си, че дизайнерът, който е на 85 години (макар и да не казва кога е роден), "никога не е пропускал" да се поклони на публиката след дефиле, откакто дебютира в Chanel през 1983 г. Вестникът добави, че Карл Лагерфелд е изглеждал "много изтощен" вчера на среща с журналисти.

"Виржини Виар като директор на творческото студио и Ерик Пфрундер като имидж директор на Chanel ще продължат да сътрудничат и да осигуряват контрола на колекциите и кампаниите на марката" - написа Chanel в комюникето.

Дефилетата на Карл Лагерфелд за Chanel винаги са много очаквани. Те са грандиозни, с оригинална постановка. В Гран пале, където обикновено се представят, вече беше възпроизвеждана гора, кораб, кейовете на Сена със сергиите на букинистите.

Декорът на представената днес колекция беше италианска вила с басейн, заобиколен от палми и кипариси.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Колекцията е вдъхновена от 18-и век - "любимия период" на Карл Лагерфелд. Манекенките бяха с червени устни и опушен грим, с високи прически в стил "Помпадур". Спектакълът беше ретро, различен от блясъка на предишното дефиле прет-а-порте през октомври, за което Карл Лагерфелд изпрати манекенките да дефилират по морски плаж, който изглеждаше съвсем истински.

Този път манекенките носеха традиционните костюми от туид на Chanel в светла гама. Една от полите беше дълга с цепка отпред. Коктейлните и вечерните рокли бяха с деколте лодка. Силуетите напомняха за корсетите и кринолините.

Кая Гербер

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Стилът се допълваше от цветя в косите и обеци от пера.

Сред публиката бяха американската Тилда Суинтън, Марион Котияр, Фарел Уилямс, Кристен Стюърт и много други.