През 1981 г. Дебора Надолман, дизайнер на костюмите за филма "Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот", избира да облече актрисата Карън Алън за ролята ѝ на авантюристичната Марион Рейвънуд в румънска блуза с шевици. Тя е бяла, с червени орнаменти, характерни за Трансилвания, Марамуреш и Добруджа. Режисьорът Стивън Спилбърг я извежда на преден план за повече от 20 минути, отбелязва румънското национално радио в свой материал по темата.

Първият, който представя румънския стил на вниманието на целия свят обаче, е художникът Анри Матис. Той е толкова очарован от простотата и елегантността му, че го рисува в многобройни версии. Но картината, която остава в паметта на публиката, е "Румънската блуза" ("La blouse roumaine") от 1940 г.

На модния подиум тя стъпва благодарение на френския моден дизайнер Ив Сен Лоран през 1981 г. Оскар дела Рента я представя в колекцията си висша мода през 2000 г. Жан Пол Готие ѝ отдава почит в своите модни ревюта от 2006 г. Румънско вдъхновение има в колекцията пролет-лято 2012 на Том Форд и в тази на Каролина Херера през 2013 г. Колекцията на Долче и Габана за есен-зима 2012/2013 е изцяло вдъхновена от традиционните сватбени носии от Марамуреш и Буковина.

Румънският бранд обикаля света и след като певицата Адел се появява на корицата на списание "Vogue" с блуза с шевици от Трансилвания. През 2012 г., по време на снимките на "Облака Атлас" Хали Бери е уловена от фотографите с блуза с червени бродерии. Британският модел Кейт Мос избира да носи подобна по време на една от ваканциите си на западния бряг на Италия, в Портофино. И Мадалина Геня, новата приятелка на българския тенисист Григор Димитров, се появи с традиционната румънска дреха с шевици на 68-ото издание на филмовия фестивал в Кан.

Снимка: АР/БТА

Така наречената "ия" има свой ден - 24 юни. Тя е бяла блуза с цветни орнаменти. Детайлите на бродерията определят областта на произход. Според местните изследователи и историци корените й идват от дакийската цивилизация. Древни барелефи изобразяват даките, облечени в ризи с дълги ръкави с туникообразна кройка.

Първоначално ията се изработвала от лен, коноп и вълна, по-късно от памук или коприна. Украсява се с бродерия предимно по ръкавите, гърдите и врата. Трите елемента, по които се отличава са: вид на отваряне на яката, начин на кроене и структура на шарката и начин на вмъкване на ръкавите.

Шарките са вдъхновени от природата или предметите на труда, предава БТА. Често присъства и кръстът, обясняват местните етнолози и допълват, че в миналото тази блуза е предавала информация не само за уменията и таланта на жената, която я е шиела, но и за материалното й състояние, социалното или семейното й положение и дори възрастта ѝ.

Днес румънците - и жени, и мъже най-често обличат своите "ии" на национални празници или когато ходят на църква. На първи декември миналата година ЮНЕСКО включи типичната им празнична дреха в списъка на нематериалното културно наследство.

"Това е всеобщо признание на красивата история на традиция, която произхожда от един и същ, общ корен на Румъния и Република Молдова. Ризата е наследство, предавано от поколение на поколение, от любов и с любов. Носена от момичета и жени, рисувана и възпявана в стихове, популяризирана усърдно, с гордост, включително от кралица Мария и кралското семейство на Румъния, ризата е един от елементите на идентичността, които ни дават сила и мощ", отбеляза тогава Ана-Мария Кътъуца, председател на комисия за връзки с ЮНЕСКО в румънския парламент.

Снимка: АР/БТА