"Saint Laurent" откри Седмицата на модата в Париж с елегантна линия от вечерни облекла, изготвена от дизайнера Антъни Вакарело, съобщава чуждестраннта преса.

Шоуто беше в Парижката търговска борса, която вече приютява колекцията от съвременно изкуство на Франсоа Пино. Модели в тъмни тренчкоти с вдигнати яки, подчертани рамене и бели блузи с висока шал-яка или деколтета тип "прегърни ме" обикаляха кръглата зала. Ботушите бяха заострени, с по-високи токове.

Вижте снимки >>

За финал залата притъмня и актрисата Шарлот Генсбур седна на пианото и засвири, докато моделите завършиха ревюто с още един кръг. Тя продължи изпълнението си и за поклона на Вакарело и спечели бурни аплодисменти и възгласи от публиката.

Британската дизайнерка Грейс Уейлс Бонър, известна с привнасянето на "афро-атлантически полъх" в европейския лукс, беше сред първите представили се в Париж, предава БТА. Нейното дефиле отдаде почит на "черния безделник". Дизайнерката, която е лауреатка на Британските модни награди за 2022 г., е известна с препратките си към известни чернокожи творци и колониалната история, както и със свежата небрежност на облеклата си.

Снимка: Getty Images

Колекцията ѝ с копринени смокинги в стил "Савил Роу", палта от туид и панталони от кадифе е вдъхновена от чернокожи творци като писателя Джеймс Болдуин или певицата Жозефин Бейкър.

Седмицата на мъжката мода в Париж ще продължи до 22 януари. Ще участват елитни модни къщи, сред които "Louis Vuitton", "Dior", "Givenchy", "Hermes", "Maison Margiela".

Снимка: Getty Images