Сако за колекция от висшата мода, създадено от Ив Сен Лоран в чест на "Слънчогледите" на Ван Гог, беше продадено на търг за 382 000 евро в аукционната къща Кристис. Това е световен рекорд за произведение на известния дизайнер, предаде Франс прес.

Сакото, смятано за шедьовър в историята на модата, беше купено от Националната галерия Виктория в Мелбърн. То е било ушито за частна клиентка и беше оценено първоначално на между 80 000 и 120 000 евро, което вече го правеше една от най-скъпите модни творби в света.

Сакото е било представено по време на дефилетата пролет-лято 1988 г. То е ушито изцяло на ръка в продължение на 600 часа и от него има само четири екземпляра. Един от тях е бил носен от Наоми Кембъл по време на дефиле и сега се пази в музея на Ив Сен Лоран, вдъхновил се и от "Ирисите" на Ван Гог за друг модел.

През януари в Париж аналогично сако на Ив Сен Лоран, вдъхновено именно от "Ирисите" и излязло от гардероба на ливанската бизнесдама Муна Ауб, беше изтъргувано за 175 000 евро, което беше четири пъти повече от началната оценка на търг на аукционната къща Корнет дьо Сен Сир.