"Estee Lauder" ще купи модната къща на дизайнера Том Форд за 2,8 милиарда долара, съобщи компанията, която до този момент е беше популярна с луксозната си козметика и нямаше присъствие на пазара за бутикови дреки.

Марката, която е втората най-голяма козметична компания в света, се надява да финансира трансакцията с комбинирането на пари в брой, дълг и 300 милионa отложени плащания към продавачи, които стават дължими през юли 2025 година.

Очаква се сделката по придобиването да бъде финализирана през първата половина на кaлeндaрната 2023 година.

Според споразумението Том Форд, основател и главен изпълнителен директор на "Tom Ford International", ще продължи да изпълнява ролята си на творчески визионер след закриването на компанията в края на 2023 година

Доменико Де Соле, председателстващ бранда, също ще остане като консултант през това време.

"Estee Lauder"

Снимка: Getty Images

"Estee Lauder" се надява тази инвестиция да понижи коригираната печалба на акция за данъчната 2023 година с 0,05 на сто 0,15 на сто , първоначално от от свързаните с еднократната печалба разходи.

Очакванията са за данъчната 2024 година трансакцията почти да не окаже влияние върху коригираната печалба на акция.

Козметичният гигант отбеляза, че сделката ще разшири дългогодишните отношения на Том Форд с "Ermenegildo Zegna", за да включи дългосрочния лиценз за цялата мъжка и дамска мода, както и за аксесоарите и бельото, предава БТА.

Том Форд

Снимка: Getty Images

Като част от договора луксозната италианска модна къща ще придобие операции от модния бизнес на Том Форд, необходими за изпълнението на задълженията му като притежател на лиценза.

Сегашният лиценз на марката с производителя на очила "Marcolin" също ще бъде удължен съществено.