Седмицата на модата в Милано започва днес с дигитално шоу на петима италиански модни дизайнери от африкански произход в резултат на кампания от миналото лято на единствения чернокож италиански дизайнер, който членува в модната камара на Милано, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

След първоначалната съпротива и бавното начало, дизайнерката Стела Жан хвали италианската национална модна камара за "многото добра воля" при насърчаването на сътрудничеството с петима млади дизайнери, включително и на финансиране и партньорство с италиански доставчици.

"Щом искате да направите нещо, можете да го направите незабавно", казва Жан, която е един от основателите на италианската модна кампания "Животът на чернокожите има значение". "Работя упорито за преодоляването на тази поетапност в манталитета на част от италианския моден свят".

Тя поставя начало на кампанията заедно с дизайнера Едуард Бюканън и основателката на Афро модна седмица Милано Мишел Нгомо, след като модните къщи изразиха солидарност с движението "Животът на чернокожите има значение" в Инстаграм. Тримата настояват модните къщи да подкрепят с действия изявите си в социалните мрежи. Жан, която пробива, след като Джорджо Армани я кани да покаже работата си през 2014 г., казва, че фокусът върху италианците от африкански произход е важен за преодоляване на една от първите пречки пред кампанията - твърденията, че няма чернокожи дизайнери в Италия.

дизайнерката Стела Жан

Снимка: AP/БТА

Сътрудничеството с Италианския моден съвет ще продължи през септември, когато петима млади дизайнери от малцинствените групи в Италия ще бъдат представени в рамките на седмицата на модата. Освен това Жан организира събитие за представяне на дизайнери от Африка с цел създаване на партньорства с италианските модни къщи, в които устойчиви производствени методи могат да бъдат обменяни с обучение в глобалната система на модата.

"В страните, в които аз работя, хората произвеждат устойчиво 99 на сто, в резултат на необходимост, ограничения или желание", казва Жан.

Валъри Стийл, директор на музея на Модния технологичен институт в Ню Йорк, смята, че част от идеите на Жан могат да пренесени в САЩ и другаде по света. В колекцията на музея има работи на Жан и в четвъртък в Ютюб канала на института ще бъде излъчен разговор с Жан. Според Стийл чернокожите дизайнери също не са достатъчно добре представени в САЩ.