Супермоделът от 90-те Паулина Порижкова се снима за корицата на "Vogue" в напълно прозрачно бельо. Моделът, роден в Чехословакия, ще се появи в майския брой на списанието в страната си - Vogue Чехословакия.

Още снимки вижте тук >>

"Точно 40 години след първата ми корица на "Vogue" (Германия) на 16-годишна възраст, вие имате нова. Пълна голота, на 56, за Vogue CZ", написа Паулина Порижкова в Instagram.

Снимка: Официална страница в Инстаграм на Паулина Порижкова

Тя благодари на целия екип на списанието за смелостта и отличната работа и събра много комплименти в коментарите, включително от колежката си Ел Макферсън, която е на 57 години.

От началото на 2021 г. Паулина Порижкова не веднъж е публикувала снимки в Instagram със или без бельо, придружавайки ги с размисли за женската сексуалност, включително след 50 години.

Снимка: Официална страница в Инстаграм на Паулина Порижкова

Така в началото на февруари тя публикува своята разголена снимка в подкрепа на актрисата Елизабет Хърли, която публикува снимка в топлес и беше критикувана, защото мнозина сметнаха за неуместно 55-годишната актриса да покаже голото си тяло.

"Защо се насърчава сексуалността и голотата, когато жената е млада, а я съдят, когато е зряла?", пита Порижкова.

И си отговаря, че това се дължи на онези мъже, които са "биологично програмирани да разпръскват семето си, поставяйки го в плодородни млади контейнери".

Снимка: Официална страница в Инстаграм на Паулина Порижкова

Тя споделя още, че единствената причина жената да бъде "жалка" в такава ситуация е фактът, че позволява на другите да определят приоритетите ѝ.

"Сексуалността няма срок на годност", твърди Порижкова.

По отношение на снимките си по бельо, супермоделът се оплака в началото на април в шоуто The Tamron Hall: "На 20 години бях посрещната с възторг от публиката, когато дефилирах по бельо. Получих много пари и всички ме обичаха. На 50 все още мисля, че изглеждам добре по бельо, но реакцията е различна. Не на всички, разбира се. Но има много атаки".

Паулина обаче не е единствената звезда на модния подиум през 90-те години, която сега показва тялото си по бельо или в голи снимки.

През лятото на 2019 г. "Vogue" Италия излезе със снимки на Стефани Сиймор, която тогава беше на 51 години.

Както обясни в Instagram фотографът Колиър Шор, който ръководи снимките, идеята бе да се даде възможност на модела да покаже своята сексуалност и то така, както я вижда.

Миналата година датският супермодел Хелена Кристенсен беше заснета за испанското издание на Harper's Bazaar - по това време тя бе на 51 години.

В края на 2020-а Наоми Кембъл, която също навърши 50 години, се снима гола. За списание "Love" тя и няколко други известни модни модели направиха стилна фотосесия.