Модна къща "Сен Лоран" се оттегля от седмиците на модата през 2020 г. заради "радикалните промени", наложени от епидемията от новия коронавирус и ще представя колекциите си по свой собствен ритъм, съобщи художественият директор Антонио Вакарело, цитиран от АФП и БТА.

Седмиците за мъжка и дамска мода в Париж през юни и юли вече бяха анулирани. Решение за седмицата на дамската мода през септември още не е взето.

Някои модни къщи вече обмислят дали да не оптимизират работата си след края на пандемията, защото четирите седмици на модата годишно, свръхпродукцията и огромните инвестиции не са оправдани за шоу от десетина минути.

"Осъзнавайки радикалните промени", наложени от тази мащабна криза, "Сен Лоран" "реши да преосмисли подхода си навреме", като даде предимство на "отношението към хората и ежедневието им".

Италианският дизайнер Джорджо Армани, който представя колекциите си конфекция в Милано, а висшата мода в Париж, призова в отворено писмо през март "да бъде премахнато ненужното, да бъде намерено по-човешко измерение". Според него това ще е най-важната поука, извлечена от кризата.