Модното шоу Vogue World в Париж, предхождащо тазгодишните Олимпийски игри и честващо 100 години от провеждането на Олимпийските игри в Париж - през 1924 г., открито от Ая Накамура, беше организирано като израз на любов към Франция, съобщиха световните осведомителни агенции.

"Тук сме, за да отпразнуваме блясъка на френската мода. Благодаря за подкрепата на всички във Франция и от света на модата, както и на кметството на Париж", каза пред АФП минути преди шоуто организаторката на събитието Ана Уинтур. "Повелителката" на модата носеше бляскава рокля на цветя.

Снимки от събитието>>>

Предизвикателството беше да отдадем почит на големите модни къщи и да посветим дефиле на всички дизайнери, сподели кметът на Париж Ан Идалго пред АФП.

На площад "Вандом" пред "Риц", емблематична сграда във френската столица, по син килим преминаха Симон Порт Жакмюс, Мария Грация Киури, Оливие Рустейн, Джон Галиано. Сред звездите, заели места на 800-те сини стола, бяха Джаред Лето, Даян Крюгер, Алекса Чънг, Ева Лонгория.

Ая Накамура носеше тясна рокля с кафяви волани от последната колекция на Жан Пол Готие. Звездата на аренби музиката изпя хита си Fly под съпровод на симфоничен оркестър. Изпълнението на Накамура прозвуча като отговор на полемиката, подета от крайната десница във Франция срещу евентуално участие на френско-малийската певица на откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли.

Винъс Уилямс

Снимка: Getty images

Над един час продължи дефилето с участието на над 500 манекени, танцьори и спортисти. 30-те години на 20-и век бяха представени, като колоездачи националния отбор на Франция преминаваха, докато бяха показвани рокли на "Шанел", сред които три бяха копия на модели от колекцията на Габриел Шанел от 1924 г. Въпросната колекция е била представена именно в хотел "Риц". Останалите дрехи бяха на "Скиапарели". Трийсетте години отдадоха почит на "Баленсиага". 40-те години - ерата на бикините, бяха представени с модели на Жакмюс. Петдесетте години бяха представени със състезатели по конен спорт в дрехи на "Ермес", беше изразена почит и към "Диор". 60-те години бяха представени като фехтовачи в дрехи на Пако Рабан. 70-те бяха пресъздадени като годините на "Живанши" и гимнастиката, а 80-те бяха фокусирани върху бойните изкуства в дрехи на Азедин Алая. 90-те години бяха пресъздадени със Световното първенство по футбол - Джибрил Сисе, Блез Матюиди и Еманюел Пти влязоха в ролите на манекени, а 2000-те години отдадоха почит на тениса със сестрите Уилям, пише БТА.

Шоуто завърши с излизането на Мари-Жо Перек, трикратната олимпийска шампионка по лека атлетика.

"Vogue World се ангажира да направи дарение в полза на организацията за борба с бедността "Секур попюлер".

Първото издание на събитието Vogue World беше през 2022 г. в Ню Йорк. През 2023 г. шоу Vogue World беше организирано в Лондон.