"Нещо синьо" при американците вероятно е знак за някакво благополучие в брака, но това не се оказа добра идея на няколко кралски сватби - кралица Елизабет беше облечена в сини тоалети на всички тях, пише "People".

Лилибет, монархът, написал история, след като седя на престола рекордно дълго, и почина миналия септември на 96-годишна възраст, беше известна с колоритния си гардероб. Това беше неин съзнателен избор, който направи, за да гарантира, че може лесно да бъде забелязана в тълпата. Синьото сякаш беше любимият цвят на кралицата, когато тя беше едно от главните действащи лица на сватбите на децата си, ала това се оказа лоша поличба.

Кралица Елизабет носеше синьо на няколко брачни тържества, които в крайна сметка завършиха с развод - от сестра й, принцеса Маргарет, до тези на собствените ѝ три деца.

Тази неприятна поредица започва през 1960 г., когато принцеса Маргарет се омъжва за Антъни Армстронг-Джоунс, който става граф Сноудън.

Кралица Елизабет носеше синя рокля, проектирана от Норман Хартнел, дизайнер на нейната собствена сватбена рокля и много други тоалети, носени от нея през годините. Според "Royal Collection Trust" Хартнел е проектирал сватбената рокля на принцеса Маргарет, както и всички тоалети, носени от всички кралски жени за случая.

"Сватбата отбеляза повратна точка в протокола за кралското облекло, тъй като това беше последният случай, в който дамите от кралското семейство носеха дневни рокли, дълги до земята на семейна сватба", заявиха от "Royal Collection Trust".

Сесил Бийтън, официалният фотограф на сватбата, описа своя портрет на кралицата, направен по този повод така: "Кралицата беше изключително привлекателна според мен. Роклята й беше доста романтична - с пола на твърди гънки. Цялата беше гарнирана с много блясък, подобаващ на кралица".

Принцеса Маргарет и граф Сноудън имат две деца, но се развеждат през 1978 г.

Когато първото от четирите деца на Елизабет и принц Филип се омъжва - принцеса Ан, която се венча за Марк Филипс през ноември 1973 г., кралицата носеше тоалет в кралскосиньо. 

Кралската сватба на века се състоя през юли 1981 г., когато принц Чарлз, тогавашният престолонаследник, се ожени за принцеса Даяна. Отново кралица Елизабет беше облечена в синьо, залагайки на подходящ за сезона нюанс на цвета за лятната сватба. Носеше подходящи огърлица и ръкавици. Чарлз и Даяна, родители на принц Уилям и принц Хари, имаха скандално нестабилен брак, като се разделиха през 1992 г.

През 1995 г. принцеса Даяна призна пред водещия Мартин Башир в интервю за BBC, изневярата на Чарлз, собствените си истории и чувството за изолация в кралското семейство. В най-повтаряния си цитат тя казва: "бяхме трима в този брак", визирайки аферата на съпруга й с Камила.

Месец по-късно кралицата пише на Чарлз и Даяна, като ги насърчава официално да се разведат. Те финализират развода през 1996 г., само година преди смъртта на Даяна.

Синьото проклятие продължава през 1986 г. на сватбата на принц Андрю, вторият ѝ син и Сара Фъргюсън, когато кралица Елизабет се появява в теменуженосиня рокля. 

Двамата се развеждат през 1996 г., но остават близки приятели, те са родители на принцеса Беатрис и принцеса Юджини. Всъщност Юджини каза известните думи, цитирани от BBC, "Те са най-добрата разведена двойка, която познавам".

Фърги, както е известна херцогинята на Йорк, каза пред "People" в статия от 2011 г., че тя и принц Андрю се разбират толкова добре, че веднъж попитала дъщерите си: "Мислите ли, че мама и татко трябва да се съберат отново? Те отвърнали: "Страхотни сте такива, каквито сте сега. Добре сме си". 

През годините след това кралица Елизабет "поправя" грешката си при избора на цвят за сватбите на най-близките си хора. 

Когато нейният син принц Едуард се ожени за Софи (сега херцогиня на Единбург) през 1999 г., кралица Елизабет избра лилав тоалет. Двойката е още заедно и са родители на две деца: лейди Луиз и Джеймс, граф на Уесекс.

Кралицата носеше жълта рокля с манто, когато принц Уилям се ожени за Кейт Мидълтън през 2011 г. - и слънчевият й тоалет подхождаше на поведението й в големия ден.

Придворни издали преди "People", че Елизабет била необичайно щастлива в деня на сватбата на двойката, защото се чувствала, че тяхната връзка е стабилна. 

На сватбата на Кейт и Уилям се е поправила в жълто

Снимка: Getty Images

Когато принц Хари се ожени за Меган Маркъл през май 2018 г., кралица Елизабет избра зелено. 

На сватбата на Меган и Хари

Снимка: Getty Images

"За сватбата на внука си кралицата беше облечена в "деликатно разкроена рокля в цвят лайм от коприна, но с много лилаво-сиви флорални шарки", описва британския булчински дизайнер Стюарт Парвин. Палтото, също създадено от него отново е в лайм е от туид.

Шапката беше направена от същия туид, проектирана от Анджела Кели.

Снимка: Getty Images

Кралица Елизабет обаче носеше синьо на няколко скорошни кралски сватби: тази на внучките си принцеса Юджини и принцеса Беатрис.

На сватбата на Юджини

Снимка: Getty Images

След като се ожениха през октомври 2018 г., принцеса Юджини и нейният съпруг Джак Бруксбанк все още са заедно - и са родители на две момчета. 

Принцеса Беатрис и Едоардо Мапели Моци също са заедно, след като се ожениха на малка церемония през юли 2020 г. Те се сдобиха с дъщеря Сиена на следващата година, а Беатрис е мащеха на сина на Едо от предишна връзка.

На сватбата на внучката си Зара и Марк Тиндъл

Снимка: Getty Images