Една млада жена, почти дете още, ще стисне очи и едри сълзи ще се търкулнат по меката й кожа. Буца в гърлото, олово в сърцето. Току-що е чула "Не те обичам" от човека, за когото на сутринта ще се омъжва. Историята на лейди Даяна и престолонаследника Чарлз никога не е била романтична приказка за принц и принцеса.

От самото начало една стигма описва Даяна - подходяща. Той превалял 30-те, трябвала му жена, девствена, протестантка, с добро потекло.

Embed from Getty Images 

Принц Чарлз и лейди Даяна напускат катедралата "Сейнт Пол" след последната репетиция преди сватбата си

По-късно тя ще каже:

"Той беше открил девствено, жертвено агне и по някакъв начин беше обсебен от мен, но беше ту горещ, ту студен. Никога не знаех в какво настроение ще бъде - горе или долу".

Като че ли е предчувствала какво я очаква и ден преди сватбата, докато обядвяла със сестрите си, им казала: "Не мога да се омъжа за него, не мога да направя това".

"И те ми казаха: "Е, кофти късмет, Дъч, лицето ти е върху кърпите за чай, така че е късно да избягаш ".

Преди време приятелката на Даяна, Пени Торнтън, заяви в документален филм, че принцесата чула съсипващите думи "Не те обичам" в нощта преди бляскавата сватба с принц Чарлз. "Тя е обмисляла вариант да отмени сватбата в последния момент", категорична е Пени.

Подведена

На хартия техният съвместен живот продължава 15 години, но неофициално приключва години по-рано заради, както Даяна признава в интервю - третият във връзката - настоящата съпруга на Чарлз и първа негова любов Камила Паркър Боулс.

Embed from Getty Images

Сватбения ден на Камила Боулс и принц Чарлз

Именно интервюто пред Мартин Башир в "Панорама" по Би Би Си слага финален акорд на брака им. Наскоро стана ясно, че Башир е действал чрез брат й Чарлз Спенсър, на когото показал фалшиви банкови извлечения, че уж плащали на двама души в кралския двор, за да дебнат сестра му. Спенсър се хванал и придумал Даяна да обърне внимание на журналиста. Принц Уилям обвини директно Би Би Си, че чрез своите пропуски по случая с интервюто е подхранила страховете, параноята и самотата на Даяна в последните години, които той е прекарал с нея, както и че е отровила отношенията ѝ с принц Чарлз.

"Според мен разочароващият начин, по който беше получено това интервю, значително повлия на онова, което моята майка каза. То имаше голям принос за влошаването на отношенията на родителите ми и оттогава нарани безчет други хора", каза Уилям. Принц Хари е съгласен с брат си: "Вълнообразният ефект от тази култура на експлоатация и на практики, противоречащи на всякаква етика, в крайна сметка отне живота ѝ".

Телевизията се извини писмено на всички от семейството й.

Embed from Getty Images

Интервюто на лейди Даяна пред Би Би Си

Появата на Даяна пред Би Би Си през ноември 1995-а е историческа не само защото членовете на кралското семейство дават интервюта изключително рядко, а и заради шокиращите признания за краха на брака й и изневерите. Даяна и Чарлз са разделени от 1992-а, обаче след прословутото интервю кралица Елизабет иска официален развод, който става факт на днешния ден през 1996 г.

Какво каза пред Би Би Си

Пред Башир Даяна споделя, че и двамата с Чарлз са имали извънбрачни връзки. Чарлз е подновил контактите с Камила, а принцесата признава за връзката си с кавалерийския офицер Джеймс Хюит. "Обожавах го. Бях влюбена в него", казва тя. Даяна разказва още, че страда от булимия и че има склонност към самонараняване.

Изказва предположение, че принц Чарлз не става за крал. Тя съобщава още, че хората на Чарлз водят кампания срещу нея. 20 млн. зрители гледат интервюто и то предизвиква огромни противоречия.

Графичен дизайнер, работещ за Би Би Си, казва, че е бил помолен от Мартин Башир да изработи фалшивите банкови извлечения. Башир признава, но твърди, че не ги е показвал на Спенсър, докато не осъзнал, че вече няма за къде.

Наранена

След време, пред друга медия, Даяна разкрива детайли за сексуалния живот с Чарлз, както и за изневерите му. Нарича близостта между тях странна и че правели любов един път на три седмици. Тя отдава на своята незрялост пропускът на много знаци, че той има афера с Камила.

"Когато хората ме видяха с червеното палто да плача на летището, понеже Чарлз заминаваше на 5-седмично пътешествие, смятаха, че е защото ще ми липсва. Но това беше, защото малко по-рано, разбрах за него и Камила".

Тя влиза в кабинета на мъжа си и си говорят за пътуването му, когато му позвънява Камила. Даяна се чуди да излезе ли или да стои. В крайна сметка избира да бъде тактична. Но по-късно вижда пакет и го пита какво има в него, а той казва да не го отваря. Тя обаче решава да провери и вижда гривна за Камила. Това разбива съвсем сърцето й.

Изпровождат я със 17 млн. лири

Напускайки кралския двор, Даяна получава споразумение за значителната сума от около 17 милиона лири, но специална клауза в него ѝ забранява да обсъжда детайлите. Дни преди официалното решение за развод, кралицата издава декрет за титулуване на лицата, встъпили в брак с член на кралското семейство, след техния развод. Според тези правила, тъй като вече не е омъжена за принца на Уелс и по този начин вече не е член на кралското семейство по брачна линия, Даяна загубва титлата Нейно Кралско Височество и вместо това е титулувана - Даяна, Принцеса на Уелс.

След развода Даяна се връща в жилището си в двореца Кенсингтън, като напълно го преобзавежда. Тя остава да живее там до смъртта си. Официално излиза с уважавания сърдечен хирург от Пакистан - Хаснат Кан, когото след смъртта ѝ приятелите наричат "любовта на живота ѝ". Двамата са заедно почти две години при пълна секретност, преди да прекратят връзката поради културни различия. Малко след това Даяна започва връзка с Доди Ал-Файед.

Embed from Getty Images

Документ от развода на принц Чарлз и лейди Даяна

Приятелите й за събитията

"Скоро след интервюто Даяна се промени. Постоянно се притесняваше, че има някакъв заговор срещу нея. Параноята я доведе до мисълта, че принц Чарлз има връзка с една от гувернантките на синовете им. Страхът от подслушване я накара да промени и номера на телефона си в двореца Кенсингтън", споделя Роза Монктън, друга приятелка на Даяна, пред "Дейли мейл". Тя също счита, че интервюто пред Би Би Си е преобърнало живота на Даяна. "Бъкингам взе прибързано решение да се разведат с принц Чарлз, а другата голяма грешка бе, че отнеха кралската й титла. Ако я беше запазила, едва ли на 31 август 1997 г. щеше да бъде в колата на пиян шофьор", смята Монктън.

"Мартин Башир бе много убедителен пред Даяна, защото ползваше авторитета на Би Би Си. Въпреки благочестивия си вид обаче той й напълни главата с глупости. След предварителния разговор с него Даяна повярва, че принц Чарлз има връзка с детегледачката на синовете й. Освен това стана параноична и постоянно се притесняваше, че телефонните й разговори се записват", обяснява и бившият любим Кан, който много рядко коментира връзката си с принцесата.

"Едно от най-привлекателните качества на Даяна бе нейната уязвимост. Това я правеше още по-мила в очите на хората. Башир използва тази уязвимост и я експлоатира", споделя 62-годишният кардиолог пред "Дейли Мейл".

Неговата връзка с Даяна започва през 1995-а и приключва няколко месеца преди смъртта й на 31 август 1997-а. Той е присъствал на тази предварителна среща с журналиста, състояла се в един пъб и веднага след това е посъветвал Даяна да бъде внимателна.

"Още в самото начало Мартин започна с лични въпроси - защо с Даяна не се оженим, кога ще е сватбата. Това не ми хареса и предупредих Даяна да внимава. Разбира се, не съм наивник и знам, че тя искаше да даде подобно интервю, но ако Башир не бе толкова настоятелен, можеше и да не се стигне до разговора в "Панорама", твърди лекарят.

Филантропия

След развода си Даяна работи за Червения кръст и участва в кампании за премахването на противопехотните мини по света. Работата ѝ е по-скоро хуманитарна.

Embed from Getty Images

Посещение на лейди Даяна в Непал на събитие от Червения кръст

Тя се занимава със собствените си интереси в областта на филантропията, музиката, модата и пътуванията - въпреки че все още ѝ трябва разрешение от кралското семейство, за да заведе децата си на почивка или за да представлява Обединеното кралство в чужбина. С изключение на някой уикенд или празник вкъщи, Даяна прекарва повечето си време в Лондон, често без синовете си, които са или с принц Чарлз, или на училище.

Embed from Getty Images

Лейди Даяна в британската униформа на Червения кръст

Преследване

На 31 август 1997 г. Даяна умира след автомобилна катастрофа в тунела Пон дьо л'Алма в Париж, заедно с египетския бизнесмен Доди Ал-Файед, седящ на една от задните седалки.

Embed from Getty Images

В деня на фаталната катастрофата

Нито един от четиримата пътници в колата не е бил с предпазен колан.

Кръвният анализ показва, че Анри Пол е бил под влияние на алкохол, докато е шофирал. Карал е с висока скорост, за да избяга от преследващите ги папараци. Тестовете показват, че има съдържание на алкохол в кръвта си 3 пъти повече от допустимите норми. Бодигардът на Доди Ал Файед - Тревор Рийс-Джоунс - който седял на предната пътническа седалка, е бил най-близо до мястото на удара и въпреки това е единственият, който макар и ранен, оцелява.

Анри Пол и Доди Ал-Файед загиват на място, а Даяна, която е седяла на задната седалка, но без колан, се приплъзва напред при удара и потъва под предната седалка. Тя получава множество сериозни наранявания на сърцето с последващ вътрешен кръвоизлив. Транспортирана е с линейка до болницата, но по пътя получава два сърдечни пристъпа. Въпреки опитите на лекарите, включително вътрешен сърдечен масаж, Даяна умира в 4 ч. сутринта местно време. Погребението ѝ на 6 септември 1997 г. е излъчвано на живо по телевизията и е гледано от приблизително 2.5 милиарда зрители по Земята .

Embed from Getty Images

Пренасяне на ковчега на  лейди Даяна до Нортхолт

Разследването приключва през 1999 г. с изявлението, че автомобилната катастрофа, при която умира принцесата, е причинена от Пол, който загубил контрол над колата при висока скорост и под влияние на алкохол. От февруари 1998 година, бащата на Доди - Мохамед Ал-Файед - собственик на Хародс и хотел Риц, за когото Пол работи, твърди, че катастрофата е резултат от конспирация и че е ръководена от MI6 по инструкции от принц Филип, херцог на Единбург.

Embed from Getty Images

Почитания в чест на лейди Даяна пред двореца в Кенсингтън

И какво друго след гореизложените факти, освен да възкликнем: "О, бедни принц Чарлз, защо не се ожени за Камила още отначало?".