Стоян Радичев е тазгодишният носител на "Златна игла" в категорията за дизайнер на годината. Това съобщават от Академията за мода, които връчват отличията, предаде БТА.

Снимка: BulFoto

Призовете за модна къща на годината за мъжка и женска мода взеха съответно "Andrews" и "Alessa". Статуетката за "Булчинска мода" отиде при Радослава Лазарова.

Модният бранд "Mia Touché" получи "Златна игла" в категория "Аксесоари", а Пламена Мишева стана "най-добър млад дизайнер" за 2022 г.

Снимка: BulFoto

Тази година дизайнерите са отличени и в две нови категории. Наградата за абитуриентска мода получиха Радостина Долапчиева и Галя Долапчиева ("Алегра").

Отличието за "уникална мода" бе за Ирен Велковски ("Maison Estrella"). Академията за мода награди Дилян Марков в категория "Моден фотограф" , а приза за моден гримьор получи Алина Манова.

Снимка: BulFoto

"Ситуацията в модния дизайн и модния бизнес по време на война, на световна икономическа криза и след COVID пандемията е трудна и проблемна. Въпреки нея обаче дизайнерите, стилистите, гримьорите, фотографите не се предават, а ни радват с все по-красиви и стойностни произведения", коментира по време на събитието проф. Любомир Стойков.

Снимка: BulFoto

По думите му фактът, че наградите се връчват от 28 години, е убедителен за това, че модната индустрия в България се развива.

Снимка: BulFoto

Наградените дизайнери получиха статуетката "Златна игла", изработена от бижутера Анжело Красини.