На пазара се предлага изключително разнообразие от дрехи, но както установихме от предишния материал, някои от тях са много по-качествени и това се разбира лесно. Наличието на сертификат гарантира, че дрехата е минала през различни тестове. Така се разбира дали тя е достатъчно здрава, безопасна и отговаря ли на определения размер. Ако текстилът е преминал през изпитанията, той се сдобива със сертификат.

Естествено, не всички лаборатории имат еднакви тестове. Летвата е доста висока при най-престижните институти, а сертификати се дават трудно. Един от тези институти е Hohenstein.

Централата на Hohenstein е разположена в замък

Снимка: Dir.bg

Основан през 1946 в Германия, Hohenstein е разположил лабораториите си в малък немски замък. Наетите учени, специалисти и работници са над 1000, а изпитанията са изключително тежки. Белег за световното признание на института е и факта, че те са провеждали изследвания дори на Международната космическа станция. Оценките на Hohenstein са напълно независими и отразяват както готовия продукт, така и процеса на производството му.

Сертификатът на Hohenstein гарантира, че текстилните изделия нямат наличие на вредни вещества, съответстват изцяло на обозначените размерите, а физическите качества на дрехата, запазващи функционалната ѝ форма след многократно изпиране и носене.

Най-общо качество, в немския институт проверяват здравината, безопасността и качеството на текстила. За целта имат множество лаборатории - както физични, така и химични. В тях не само, че работят едни от най-добрите учени в Германия, но и има множество напреднали технологии, като високотехнологичен 3D скенер.

Тестовете

Високото световно признание, получена от Hohenstein, се дължи най-вече на провежданите тестове.

На първо се изпробва безопасността на продуктите. Нищо друго не се докосва до нашата кожа толкова често, колкото текстилът. Затова е важно той не просто да изглежда добре, но и да не съдържа никакви вредни вещества.

Лабораториите на Hohenstein

Снимка: Dir.bg

Знаете ли например, че освен под формата на капки, човешкото тяло изпуска пот под газообразна форма.

Една от задачите на Hohenstein е да се уверят, че тези газове няма да предизвикат създаването на потенциално вредни за човешкото здраве химични съединения, ако влязат в контакт с вашите дрехи или дори часовник.

Тества се и как се обезцветява дрехата при пране и потене и дали нейните мастила са безопасни за човека.

След като безопасността на текстила е доказана, идва време да се провери и неговата здравина.

Специални машини проверяват разтегливостта и издръжливостта на текстилните продукти. Hohenstein имат климатична камера с робот, която може да симулира 24-часово бягане при лоши метеорологични условия.

Hohenstein тества износването на дрехите при продължително триене и носене.

Една от най-важните услуги, предоставяне от Hohenstein, е тестването на съответствието на размерите. Благодарение на множество доброволци и сканирането на хиляди хора с най-модерните технологии се разбира дали дрехата има уместна кройка, която приляга по тялото, дали е комфортна и дали отговаря на своя размер.

Благодарение на добре изследваните пропорции на човешкото тяло могат да се създадат наистина удобни кройки, които освен стилен вид ще имат и голяма функционалност.

Както много добре знаете, често големият номер се оказва малък или пък дрехата с него не ни стои добре. Наличието на сертификат от Hohenstein значи, че номерът и кройката отговарят напълно на описания размер.

Така изглежда научният комплекс на Hohenstein

Снимка: Hohenstein

Немският институт извършва още тестове за водоустойчивост и непромокаемост, за UV защита и дори за биоразградимост и опазване на околната среда.

За да премине през всички изпитания текстилът трябва да покаже висок резултат, едва тогава той се сдобива и със сертификат. Наличието на надписите OEKO-TEX, Hohenstein и UV STANDARD 801 на етикета на дрехите е гаранция за преминати успешно тестове и качество.

Предлагане

Изборът на дрехи, сертифицирани от Hohenstein, е изключително умна постъпка, с която си гарантирате качество.

Магазините на LIDL са най-лесното и достъпно място, в което може да откриете текстил, сертифициран от Hohenstein.

Това означава, че вие може да разчитате не само на стилни дрехи с достъпна цена, но и да сте сигурни и в техните качества, като комфорт, здравина и надеждност.

 

*Материалът съдържа продуктово позициониране