Идеите и всички доводи на един родител в полза на устойчивата мода могат да се провалят в момента, в който детето му влезе в "онзи" период - специалният момент, след който вече майчината воля няма много голямо значение, а на преден план излиза собственото му виждане как да се облича (предложения за това може да намерите тук)Advertisement

 

Поне така си мислех аз. След като дъщеря ми влезе в пубертета, нещата с пазаруването станаха малко по-сложни, защото бях свикнала да определям какво да се носи, като се доближавах много до идеята за устойчива мода. Тя се изразяваше основно в това, че всичко, което можехме да доизносим от братовчеди и съседи, се доизносваше. "Преслушвахме" редовно и магазините за втора употреба с идеята колко вредна е т.нар. бърза мода. 

В един момент обаче се наложи да пазаруваме доста повече нови дрехи, просто защото видях, че дъщеря ми не се чувства модерна. И нека си признаем - всички родители знаем колко лесно децата биват отхвърляни по всякакви критерии.

Тук дойде и сблъсъкът с вижданията ми за устойчива мода. Какво да направя, така че да не изневеря на принципа си да не бъдем бързо потребяващи замърсители, които не ги е грижа какво ще стане с целия този текстил след това, и в същото време да задоволя нормалните искания на порасналата ми дъщеря.

Дозата просветление дойде на няколко стъпки:

  1. Ако купувам качествени дрехи, те могат да се носят по-дълго, тоест по-рядко да ги заменяме с нови;
  2. Все още имам опцията да дарявам непотребни дрехи, да ги връщам в магазините в моловете, които приемат стар текстил, или просто да ги изхвърлям в контейнерите за рециклиране;
  3. Винаги са налице малки хакове, с които да превърнем стара дреха в модерно облекло - например към някой панталон добавяме синджир и става отново тренди, добре съчетан с новите придобивки. 

С успокоението, че все пак съм разумен пазаруващ, а не просто поредният потребител на бърза мода, с дъщеря ми смело тръгнахме на пазар. Тоест, не тръгнахме, а напазарувахме онлайн, защото кой иска да се мори в тези горещини с пазарски чанти. Не и ние!  

Така взехме хем неща за наближаващото начало на учебната година, хем някои летни дрехи.

Гащеризон с къс ръкав за момиче от Market.dir.bg

Купи

Свободната кройка на този гащеризон го прави много подходящ за летните вечери, както и за първите дни на училище, когато сутрините са хладни, а денят - все още горещ. Ако успяваме при избора на всяка покупка, да намираме максималното ѝ приложение, противоречията с устойчивостта наломяват. 

Памучен панталон бял за момиче от Market.dir.bg

Купи

Друго, за което следим при избора на дрехи, е дали ще можем да ги съчетаваме с онова, което вече имаме на разположение. Тези сладки бели панталони са подходящи за всички цветове блузи и не изискват непременно да сменим целия гардероб заради тях. И да, дъщеря ми понякога се побира и в размер за 13-годишни, просто защото е висока и слаба. 

Памучна разкроена пола за момиче от Market.dir.bg

Купи

Тази весела красавица също може лесно да се съчетае с всички бели блузи, които имаме вкъщи и да им придадем нов живот.

Разбира се, може да се съчетае и със син или червен топ, затова и бързо попадна в кошницата ни без скрупули. 

Памучно болеро за момиче от Market.dir.bg

Купи

Докато си пазарувахме за края на лятото и началото на учебната година, понечих да кажа, че това болеро може би не ни трябва. Дъщеря ми обаче ме убеди изкусно със собствените ми аргументи. "Само си представи колко много мои тоалети ще изглеждат като нови с него". Добре, малката, печелиш! 

Бански от 2 части за момиче от Market.dir.bg

Купи

Никой не бърза да се сбогува с лятото, затова и си позволяваме още един бански (вече си купихме и от морето). Още повече, че е намален! Освен това, дори да го облече само няколко пъти през лятото, както вече споменах по-горе, имаме съседче, което се радва на дрехите от кака си. 

И не, със съседката нямаме скрупули да носят един и същи бански - добре изпран и дезинефкциран, след няколко години съвсем спокойно може да бъде облечен още няколко пъти от малката.

Рокля без ръкави от Market.dir.bg

Купи

"Момиче без рокля не може", настоявам често вкъщи в противоречие с тийнейджърката, която избира основно панталони, или най-много пола-панталон. За тази рокля обаче успях да я убедя, защото колкото и да не обича 15 септември, все пак не може винаги да го посреща със скъсани дънки или чарлстон панталони с вериги. А тази висококачествена рокля, освен от каката, ще бъде носена и от малкото съседче.

Детска пола с волани от Market.dir.bg

Купи

Този артикул влиза в кошницата ни най-вече заради критерия качество. Освен това се оказа подходяща за заснемането на видеа за социалните мрежи. Там разнообразието във визиите изглежда се цени много, а кой иска да спъва живота на инфлуенсър на своето дете. 

Детски клин 7/8 с графичен принт от Market.dir.bg

Купи

В комбинация с къса тениска тези панталони са перфектното облекло за небрежните вечери в квартала с приятели. А за по-студените септемврийски дни, които започват скоро след началото на учебната година, можем да добавим и красив суитшърт.

Детски къс спортен топ от Market.dir.bg

Купи

Всички майки на тийнеджърки, предполагам, знаят колко високо се ценят подобни спортни топове. Удобни са дори за часовете по физическо, макар обичайно за там да избираме тениски. Идеята е, че много момичета ги носят под тениските, като така се чувстват по-удобно, отколкото със сутиен.

Детски комплект от две части от Market.dir.bg

Купи

И като говорим за спорт, ето нещо, което и аз бих искала да нося. Засега го взимам само за каката, но предстои скоро да разгледам и дамските предложения в Market.dir.bg, защото от пандемията насам съм изгубила навиците да обновявам гардероба си и вече ми е трудно да прикривам някои липси. 

*Милена Георгиева е майка на три деца в различна възраст, работеща жена и съпруга. В поредица от статии за Dir.bg споделя опита си от отглеждането им, предизвикателствата, пред които я изправя майчинството и ежедневието си на работещ родител. 

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.