Оглавяването на американския Съвет на модните дизайнери от Том Форд вдъхна надежди за нов полъх в света на модата, но в започващата днес Нюйоркска седмица на модата, която ще съвпадне с предстоящата церемония по връчването на наградите "Оскар", няма да участват редица известни дизайнери.

На Нюйоркската седмица на модата през септември м.г. се завърнаха Томи Хилфигър и Риана. Някои видяха в това първите плодове от усилията на Том Форд, който зае поста председател на американския Съвет на модните дизайнери. Пет месеца по-късно обаче настроението отново е мрачно - дефиле на Риана не е планирано, Томи Хилфигър замина за Лондон, а Джереми Скот - за Париж. Дори Том Форд реши да представи колекцията си другаде - днес в Лос Анджелис.

"Няма по-фокусираща вниманието сцена от тази в Лос Анджелис по време на церемонията за "Оскар"-ите. Попитаха ме как ще оправдая решението си да представя колекцията си в Лос Анджелис, като се има предвид, че съм председатал на американския Съвет на модните дизайнери. Отговорих, че става въпрос за американския Съвет на модните дизайнери, а не за нюйоркски съвет на модните дизайнери", каза той.

Ралф Лорън също няма да участва в започващата днес Нюйоркска седмица на модата, както и Филип Лим, който направи сензация в предишното ѝ издание. Сред участниците обаче ще са Оскар де ла Рента, Каролина Ерера, Майкъл Корс и Марк Джейкъбс, предава БТА. На модния подиум в Ню Йорк се завръщат сестрите Мълийви от бранда "Rodarte".

Форумът ще се отличава и с по-голямо разнообразие - предвидени са дефилета на чернокожите дизайнери Кристофър Джон Роджърс, Лакуан Смит и Джейсън Рембърт, сенегалския дизайнер Омар Салам, бранда "Fe Noel" от Гренада.