Съпругата на американския президент е една от най-обсъжданите жени в света.

Вижте стила на Мелания >>

Не само личният живот и действията на първата дама на САЩ, обаче, попадат във фокуса на медиите. Най-често тя влиза в новините заради модните си решения.

Кой обаче се крие зад невероятните визии на Мелания Тръмп?

Колаборацията между първата дама и френския дизайнер започва на 3 януари 2017 г. - 17 дни преди встъпването в длъжност на американския президент на официална церемония в Капитолия.

"Щях да си изпусна телефона", спомня си Ерве Пиер пред "Ню Йорк Таймс" момента, в който получил съобщение е от Мелания.

"Искам да Ви помоля за една услуга", пише тя и пита, дали е възможно той да подготви тоалет за церемонията по встъпването в длъжност на Тръмп. Още на следващия ден двамата се срещат в Ню Йорк.

Как работи дизайнерът с първата дама

"Моята задача е да обличам и съветвам първата дама. Не съм стилист. Аз съм съветник и тя държи на това", казва Ерве пред американския Vogue през декември 2017 г. Той обяснява, че и двамата държат на разграничаването на понятията:

"Коя свободна жена би се оставила да ѝ казват какво да облича? Това е едно взаимодействие, една съвместна работа."

Според Ерве предишната професия на Мелания също дава отражение върху избора на визиите:

"Като бивш модел тя е запозната с модата. Тя е наясно с кройките и говорим на един език, когато става дума да отхвърлим някоя рокля."

Дизайнерът рядко стига до скиците, а по-скоро следи какво предлага конкуренцията. "

Влизам е Bergdorf, Saks, Michael Kors, Dior", казва Пиер.

"Най-важното при този избор е: Никоя рокля, с която ще се появи Мелания Тръмп, не трябва да е носена от друга известна личност на обществено събитие. И не става дума за суета. "Винаги питам: Била ли е вече на червения килим? Носил ли е някой вече този тоалет? Защото не искам Мелания да влиза в списъка: "На кого му стои по-добре", обясни Пиер пред списание "W" преди година.

Ерве Пиер е до Мелания

Въпросът "Кой облича Мелания Тръмп" вълнува много хора. Причината е, че дизайнери, като Том Форд и Марк Джейкъбс, отказаха на първата дама, защото не са съгласни с политиката, която води съпругът ѝ. Пиер си има собствено мнение по въпроса:

"Красотата на тази страна е, че е демократична. Някои хора не желаят да обличат определени хора, а други искат. Аз избирам да го правя."

За 53-годишния дизайнер да избираш облекла за дамите е повече от въпрос на размер, фигура, цвят и кройка.

"Когато работите с една жена, не става дума за облекло. Става дума за начина на живот на съответната личност: как се храни, как се организира", обяснява Пиер.

"Винаги поставям един въпрос, когато искам да представя някоя идея на хартия: Къде отива тази жена? Ако нямате цел, това е просто една идея на хартия и роклята не означава нищо."

Мелания и модните ѝ гафове

Не винаги обществото оценява визиите на първата дама по достойнство. Няма как да забравим, например, дискусията за чифт черни обувки на висок ток, с които се появи в края на август на път за Тексас, който бе засегнат от ураган. Или якето с надпис: "Наистина не ми пука. А на теб?", което носеше по време на посещението си в бежански лагер през юни. Модният съветник има отговор и на този въпрос:

"Не винаги съм прав. Правя грешки и същото важи и за Мелания. Няма книга "Как да бъдете перфектната първа дама". Учиш се, докато го правиш."

Омароза Маниго-Нюман, която е бивша сътрудничка на Белия дом, обаче твърди, че гафовете на Тръмп са съзнателни послания. В интервю за телевизия ABC след скандала с якето Мелания каза:

"Беше вид послание, да! Бих искала критиците ми да се концентрират върху това, което правя, и върху инициативите ми, а не върху това, което нося."

Кариерата на Ерве Пиер

Пиер е учил в École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne, а след това е работил за Balmain и Dior. В началото на 90-те години кариерата му го отвежда отвъд Атлантика - в Ню Йорк, където работи за Vera Wang, Oscar de la Renta и Carolina Herrera. Пиер се е грижил за някои от облеклата на Лора Буш, Хилари Клинтън и Мишел Обама. А сега работи самостоятелно за визията на Мелания Тръмп. За него това е повратна точка в кариерата му:

"Без нея все още щях да съм скрит някъде като призрак." 

Днес всеки на модната сцена знае името на Ерве Пиер.