Виртуално ревю на руския дизайнер Валентин Юдашкин в рамките на Парижката седмица на модата беше отменено, тъй като той "не се е разграничил" от войната в Украйна, каза президентът на Френската федерация на висшата мода Ралф Толедано. Шоуто трябваше да бъде във вторник. Юдашкин е сред редовните участници в дефилетата в Париж. Той е един от авторите на дизайна на униформите на руската армия.

"Нашият екип искаше да разбере позицията на Валентин Юдашкин. Ако той беше изразил резерви относно войната в Украйна, щеше да бъде трудно да го отстраним" от програмата, обясни Толедано. Случаят обаче не бил такъв, което наложило и взимането на решението.

Запитан дали то ще засегне и руските дизайнери Уляна Сергеенко и Янина Кутюр, които гостуват на Парижката седмица на модата, Толедано обясни, че въпросът ще бъде разгледан от специална комисия, събираща се на всеки шест месеца. Тя решава кои модни къщи могат да представят колекциите си на събитието. Според него следващата среща на комисията, съставена от членове на федерацията и представители на индустрията, ще бъде през месец юни.

Дискретен от началото на войната в Украйна, луксозният и модният бранш все повече се дистанцира от Русия, ограничава присъствието си в страната и подкрепя финансово украинските бежанци.

Валентин Юдашкин

Снимка: Getty Images

В началото на Парижката седмицата на модата, която започна на 28 февруари, Ралф Толедано призова 110-те членове на Френската федерацията за висшата мода да направят дарения за украинските бежанци, предава БТА.

След две години на здравна криза, Седмица на модата във френската столица се смяташе за "вид събиране", но е невъзможно да се "празнува"..., "когато чудовищни неща се случват на два часа от Града на любовта", каза още Толедано.