Булчинската рокля на принцеса Юджени е дело на британските дизайнери Питър Пилото и Кристофър де Вос, които основаха марката "Питър Пилото" през 2007 година в Лондон, съобщи в. "Дейли телеграф".

Вижте роклята >>

Брандът е известен със своя иновативен дизайн, обръщащ особено внимание на женствените силуети.

Принцеса Юджени се запознава с двама моделиери, когато е домакин на проява в подкрепа на жените художнички. Тя е фен на марката от няколко години. Принцесата активно се е включила в дизайна на булчинската си рокля, съобщават от БТА. Моделиерите внимателно проучили архивите на кралските сватби през годините. Сватбената рокля била ушита пласт по пласт, като се започне от корсета и подплатата.

Тоалетът е с деколте, което обхваща раменете и се спуска по гърба, преливайки в шлейфа. Това било специално изискване на принцесата, претърпяла операция от сколиоза на 12-годишна възраст.

Снимка: AP/БТА

В сватбената рокля са вплетени символи, близки до сърцето на принцеса Юджени, като шотландския рицарски орден, свидетелстващ за привързаността й към кралското имение в Барморал. Ирландската детелина, напомняща за ирландските корени на принцесата по майчина линия. И бръшляна, символизиращ дома на двойката. Пилото и Де Вос интерпретираха тези мотиви под формата на гирлянда в тоалета.

Принцесата носеше тиара със смарагди, която й беше предоставена за случая от Елизабет Втора. Украшението е изработено през 1919 година от платина, като на него са инкрюстирани бели и розови диаманти и шест смарагда от всяка страна.

Снимка: AP/БТА