Дойде ред и на Париж да се завърне към модния спектакъл с около 30 присъствени дефилета и внушителни експозиции, посветени на модата, съобщи БТА. В Ню Йорк, Лондон и Милано вече имаха  ревютата с публика.

Седмицата на модата в Париж започна днес и ще продължи до 5 октомври.

"Всички големи къщи ще бъдат тук с малки изключения, очакват се нови марки, усеща се този апетит за физическо присъствие, за шоу, след месеци на здравна криза и затваряне", отбелязва Паскал Моран, изпълнителен президент на френската Федерация на висшата мода и модата.

От 97 модни къщи, регистрирани в официалния календар, една трета канят на своите дефилета публика, която трябва да предостави здравен пропуск.

"Yves Saint Laurent " - първата голяма къща, която напусна официалния календар по време на кризата с Covid-19, се завръща с дефиле във вторник вечерта.

"Dior", "Chanel", "Ermes", "Louis Vuitton" също залагат на физически присъствени шоута. Модна къща "Givenchy" ще организира първото "реално" шоу на новия си творчески директор - американецът Матю Уилямс, който внесе нотка на уличен стил в историческата френска марка, въплъщение на аристократичния шик.

Присъствено ще бъде и дефилето на модна къща "Balenciaga", която облече риалити звездата Ким Кардашиян за бала на музея "Метрополитън" миналата седмица.

Сред дизайнерите, които са решили да направят виртуални презентации, са французойката Марин Сер и белгиецът Дрис Ван Нотен. По време затварянето заради коронавирусната пандемия двамата стилисти лансираха манифест за по-отговорна мода, подкрепен от стотици малки модни къщи.

От Париж ще отсъстват модна къща "Celine" начело с художествения си директор Еди Слиман, който смята, че седмиците на модата са отживелица, както и дизайнерката Стела Маккартни.

Подиумите няма да са единствените, чрез които модата ще достигне до публиката в Париж. Музеят за декоративни изкуства (MAD) е домакин от 30 септември на изложба, посветена на творческата "лудост" на Тиери Мюглер, считан за пионер на дефилето-спектакъл.