Асоциации за защита на животните приветстваха Жан Пол Готие, който реши да се откаже от използване на кожи в колекциите си.

Вижте провокативното ревю на Готие в Париж >>

От организацията PETA (Хора за етично отношение към животните) отбелязаха, че тази чудесна новина идва след години на натиск от тяхна страна, довел до прекъсване на дефиле на Готие от протестираща срещу използването на кожи активистка през 2002 г. и до предвожданото от основателката на PETA Ингрид Нюкърк нахлуване на активисти в парижкия му бутик през 2006 г.

Жан Пол Готие заяви пред телевизия "Канал плюс", че се отказва да използва кожи в колекциите си, преценявайки, че начинът, по който се убиват животни, е нежелателен и смущаващ, пишат от БТА. Асоциации за защита на животните оповестиха, че се надяват примерът на Готие да бъде последван от други модни дизайнери и брандове. Фондацията "Бардо" припомни, че поставя на разглеждане този въпрос от 12 години.

През месец март американските брандове "Дона Каран" и "Дона Каран Ню Йорк" се присъединиха към редица отказали се от използването на кожи модни къщи и брандове, сред които "Гучи", "Версаче", "Фурла", "Майкъл Корс", "Армани" и "Хуго Бос".