Брането на жасмин за най-продавания парфюм в света - Шанел Nо 5 (Chanel No5), който тази година празнува 100-тната си годишнина, е в разгара си край южния френски град Грас, разположен между Алпите и Средиземно море, информира Франс прес.

Малкото бяло цвете - Jasminum Grandiflorum за ботаниците - в момента се отглежда в по-малко от дузина стопанства около този град, който е историческата люлка на парфюмерията. То цъфти през нощта и цветовете му се събират рано сутринта.

Изтощителен труд, който се извършва на 90 процента от жени, наведени или клекнали между редиците от храсти под палещите лъчи на слънцето и изцяло ръчно. Те работят с отработени движения, които се повтарят хиляди пъти, тъй като са необходими от 8000 до 10 000 цветчета, за да се събере един килограм жасмин в края на сутринта.

Жасминът е по-деликатен и цъфти по-дълго време, разказва 50-годишнaта Колет Мюл, чието семейство отглежда парфюмни растения от 1840 година, а от 1987 година ексклузивно за модна къща Шанел. Градините се простират на 20 хектара, които са на път да се увеличат.

Компанията за луксозни стоки съобщи днес, че е купила допълнителни 10 хектара (100 000 квадратни метра) земя, които прибавя към 20-те хектара, разработвани в партньорство със семейство Мюл близо до Грас, предаде Ройтерс.

Реколтата от жасмин се прибира от юли до октомври и твърдо ядро от 40-45 сезонни работници се завръщат тук всяка година, твърди г-жа Мюл. Към тях се присъединяват и български семейства, за които заплащането е атрактивно, тъй като получават минималната за Франция заплата, която е четири пъти по-висока, отколкото в страната им, както и премии за добра работа, отбелязва АФП.

"Нужно е търпение, сръчност и гъвкавост", казва 56-годишният Фабрис, съпругът на Колет.

"Цветето е толкова леко, поставете го в ръката си и дори няма да го усетите", добавя той.

Мъжът погалва с ръка един храст и допълва: "Можете да видите всички етапи до достигане на пълна зрялост на пъпките. Тези, които ще берем след 15 дни, все още на са се оформили".

Подземното капково напояване под краката му позволява да се икономисат 20 процента вода. В далечината се очертава масивът Танрон, където пък евкалиптовите плантации са оцветени във великолепен зелен оттенък.

На изхода на имението е разположена фабрика, където в цистерните от неръждаема стомана стотиците молекули, които съставляват аромата на жасмина, се извличат чрез неколкократно постоянно потапяне на цветята, без да се смачкват с пръсти, в изохексан. Това е химически разтвор, който не е канцерогенен за тези, които го използват, и преди три години замени хексана.

И ако Грас е съхранил ноухауто си, което от 2018 година е обявено за световно културно наследство от ЮНЕСКО, то годишното му производство на жасмин се ограничава до едва 13 тона, като по-голямата част от тях се произвеждат от семейство Мюл за Шанел.

Жасминът от Грас продължава да е може би най-важната съставка на Шанел Nо 5, потвърждава и "носът" на Шанел Оливие Полж.

Появил се през 1921 година и иновативен със своята офлактивна композиция от 80 съставки, не напомнящи нито едно конкретно цвете, Nо 5 е бестселърът на Шанел, наред с последните две творения - Коко Мадмоазел (Coco Mademoisellе) и Шанс (Chance).