Жените в мъжката мода са рядкост, но именно те, благодарение на своя чувствителен и прагматичен поглед, променят представата за мъжественост на подиума, пишат редица чуждестранни издания.

Вероник Нишанян от "Hermès" представи в събота своята визия за млад и привлекателен мъж. Дизайнерката е част от модната къща вече повече от три десетилетия.

Седмицата на мъжкото прет-а-порте в Париж, която официално приключи през вчерашния ден, стана повод за представяне на колекциите на млади и обещаващи моделиери като британката Грейс Уелис Бонър и американката Емили Боуд. И двете са лауреатки на престижни награди за мода.

Младата дизайнерка Жан Фрио представи възпламеняваща колекция за мъже, изцяло в червен цвят, с пера и пайети.

"Чувствам се добре в мъжката мода, тук има много пространство за изразяване. Мъжката мода не е толкова развита и понякога може да бъде консервативна", каза Уелис Бонър пред Франс прес.

Британката Бианка Сондърс, която създава и дрехи за жени, се определя повече като дизайнер на мъжка мода. "Това дава възможност да се работи в съвсем друго поле."

Вероник Нишанян

Снимка: Getty Images

"Господата държат да следват определен идеал - например да изглеждат като Марлон Брандо с кожено яке. Дамите, които обличат мъжете, си служат с по-малко клишета. Жените притежават външен, неутрален поглед", каза Пиер Арди, дизайнер на обувки за "Hermès", който работи повече от трийсет години с Вероник Нишанян.

Алис Феяр от веригата магазини "Galeries Lafayette" смята, че дизайнерките на мъжка мода са по-прагматични, предава БТА. "Имат по-остро око за реалността и фантазират по-малко."

Вероник Нишанян

Снимка: Getty Images