Не бихте искали детето ви да стане един от онези хора, които не успяват да контролират парите си. Предлагаме ви няколко лесни начина да помогнете на детето си да се справи с парите според възрастта му.

Предучилищна и начална училищна възраст

1. Пригответе прозрачен буркан за спестявания. Прасенце-касичка е чудесна идея, но тя не дава визуална представа на децата какво са събрали. Ако използвате прозрачен буркан, те стават свидетели на нарастващото им богатство.

2.
Давайте личен пример. Малките очи ви наблюдават. Ако прахосвате парите или спорите с партньора си за пари и те стават свидетели на това, непременно ще бъдете забелязани. Давайте здравословен пример.

3. Покажете им, че нещата струват пари. Трябва да направите повече от това да кажете с думи: "Това струва 10 лв." Помогнете им да извадят няколко лева от буркана и да купят нещо с тях, като те лично платят на касата. Това ще има по-голяма полза от 5-минутната ви лекция.

10-12-годишни

4. Покажете на децата, че има различни възможности. Спокойно можете да кажете на детето: "Ако купиш тази игра, няма да имаш достатъчно пари за обувките, които си хареса." На тази възраст децата трябва да разберат, че всяко решение има последствия.

5. Давайте на децата си пари за свършена работа, а не по презумпция, че им дължите нещо. Можете да ги възнаграждавате за домакинската работа или друга помощ, за да разберат, че парите трябва да бъдат заслужени.

6. Подчертайте колко е важно не само да взимат, а и да дават. Когато сте сигурни, че са разбрали как могат да се сдобият честно с пари, покажете им, че могат да ги дарят на нуждаещи се. Така ще могат да разберат, че даването на пари се отразява върху живота не само на този, който ги дава, но и на този, който ги получава.

Тийнейджъри

7. Дайте им отговорността върху лична банкова сметка. Ако вече сте подготвили почвата, би трябвало всеки тийнейджър да се справи с управлението на обикновена банкова сметка. Това ще помогне на детето в бъдеще да използва и по-големи суми.

8. Насърчете детето да си намери работа. Тийнейджърите имат доста свободно време - няколко ваканции, от които лятната е особено дълга. Ако постоянно твърдят, че имат нужда от пари, помогнете им да си намерят работа, с която да се сдобиват с някой лев лично изкарани пари.

9. Обяснете им уловките на кредитните карти. Когато детето ви навърши 18 години, вече е потенциален ползвател на кредитна карта. Нека да е наясно, че дълговете не са добра идея, освен ако непременно не се нуждае от нещо.

Имайте предвид, че рано или късно ще трябва да научите детето си как да използва парите. Ако не го направите вие, ще го направи някой друг, който може и да не е толкова добронамерен. Отделете време и го направете за доброто на всички.

ИЗБРАНО