Ученическите раници са не само удобното средство за пренасяне на пособията, но и част от себеизразяването на децата от различни възрасти.

Раниците са много по-удобни от всякакви други видове чанти, напр. през рамо, или куфарчета, защото тежестта се разпределя върху гърба и абдоминалните мускули.

Но колкото и да са практични и комфортни раниците могат да причинят и болки в гърба, както и изкривявания, ако са твърде тежки.

Много неща могат да доведат до болки в гърба - неправилна стойка по време на седеж, прекалени тренировки или пък обездвижване. Но това, че някои деца трябва да мъкнат огромно количество учебници, тетрадки, помагала и други необходимости за училище също е проблем.

Лекари и кинезитерапевти препоръчват децата да не носят раници по-тежки от 10% - 15% от собственото им тегло, т.е. ако вашият първолак тежи 25 кг, то раницата му не бива да е повече от 2,5-3,75 кг. Много от децата обаче носят много по-голямо тегло.

Ако раницата е поставена неправилно на раменете, тежестта дори може да дърпа детето назад, а за да компенсира, то се навежда напред, като така се натоварва гръбнака и това може да доведе до болки в раменете, шията и гърба.

Децата, които носят тежки раници само на едното рамо, както много от тях правят, защото смятат, че е по-готино, през цялото време се движат наведени на една страна.

Неподходящите раници също могат да доведат до лоша стойка. Момичетата и малките ученици са по-застрашени от това, защото те са по-дребни, а се налага да носят по-тежки чанти спрямо теглото си.

Раници с тънки презрамки, които се впиват в раменете, могат да навредят на кръвообращението и нервите, което пък води след себе си до изтръпване и слабост в ръцете.