Разходите по учениците, които тръгнаха преди дни на училище, са проблем за голяма част от българските родители. Това показа анкетата на Dir.bg на тема "Колко ви струва началото на учебната година".

Над 34% от родителите избраха от възможните отговори опцията за разходи над 500 лева. За сравнение - "до 100 лв." са посочили едва 8.98% от читателите, а "до 250" - 28.2%.

Решаващ за семейния бюджет е броят на учениците - ако е един, добре, но при двама или трима нещата вече стават доста сериозни.

"Имам двама ученици, само помагалата им плюс учебници по английски миналата година бяха 240 лева (поискани от учителите, не от децата). Униформи 185 лева (по 3 тениски с къс и дълъг ръкав), обувки, анцузи, раници, тетрадки, моливи, пергели, чорапи, тениски, подстрижка... Нещо излишно или да угодих на глезотии не виждам, моля помогнете!", пише една от участничките в анкетата.

Други отбелязват, че истинските разходи започват малко след първия учебен ден - тогава стават ясни претенциите на учителите за учебници. Много искат точно определен учебник, който обикновено е скъп, от порядъка на 50-60 лева. Има и "вноски", които не се афишират, но се обявяват на първата родителска среща. Родителите ги наричат "волни пожертвувания".

В някои от смятаните за елитни столични училища пък има разход, който надхвърля хиляда лева на година - транспорт за малките ученици. Ако детето живее в столичния квартал "Люлин", а учи в центъра на града, на година ще плати 1400-1500 лева за транспорт в двете посоки. Но пък първокласници да оставиш да пътуват с градски транспорт в тъмното през зимата, не е за препоръчване.

Родителите пишат и за така наречените "Платени екстри", които всъщност са крайно необходими за децата и не са никакви екстри. Става дума за лекар, зъболекар, спортни групи, кръжоци, занимални. В зависимост от училището към това има различен подход, но най-общо тези допълнителни неща се заплащат.

Училището и въобще образованието у нас се е превърнало в бизнес, констатират анкетираните. И предлагат допълнителни уточнения в следващата подобна анкета - дали става дума само за базови неща, като учебници, дрехи и тетрадки, или включваме и "екстрите". Ако говорим например за купуването на нов телефон на дете, което вече може да си служи с него, цифрата ще хвръкне в небесата.

Що се отнася до образованието като бизнес, това се вижда от всички. Нека споменем само, че това е много печеливш бизнес за някои фирми, които издават учебници например. Продължава крайно необяснимата практика да се печатат по 3-4-5 учебника по един и същи предмет, а всяко училище и преподавател си избира по кой да работи. Но държавата плаща всички отпечатани учебници (в класовете, в които те са безплатни). Това обяснява защо повечето са на лузсозна хартия, с много илюстрации и твърди корици - когато реализацията ти е гарантирана, търсиш високата цена.

Не се засяга и охраната - едно перо, пак покривано от родителите и настоятелството. А също така и скъпите дрехи и обувки, които у нас се облагат с 20% ДДС, докато в повечето европейски държави има диференциран данък за стоки, свързани с образованието. Така че, да, училището ни е скъпо. Колко скъпо - решава всеки родител.