Училището ни е скъпо

Какво казаха родителите в анкетата на Dir.bg “Колко ви струва началото на учебната година“

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Скъпо и некачествено,което е много лошо за бъдещето на България. Какво бъдеще ,като тя няма настояще вече?

Не се споменават и задължителните за някои квартали частни училища. Ако в кварталното където е единствено възможно да те приемат е пълно с тъмно зелени, изгарящи от жажда за знания деца, то твоите очевидно няма да научи особено много там. И като няма как - частно. Хайде по 20000 лв на година на дете (защото в официалната цена не се включват почти всички задължителни разходи). Пример Питагор. Държавата ни кара да плащаме повече от колкото изкарваме за да може децата ни да имат някакъв шанс в живота!

Малко е странно, че говорим за цената на образованието, но не споменаваме числа. Нека погледнем в Евростат. Бюджетните разходи за 2017 за образование са около 3,6 милиарда лева (3,8% от БВП), от които за начално и средно образование около 2,6 милиарда. При близо 700,000 ученици, имаме средно 3,700 лева разходи на ученик през държавния бюджет. Трябва да добавим и разходите през общинските бюджети за издръжка на училищата - сгради, ремонти, отопление, ток, вода. Тези вторите, може малко да объркат сметките, че не ми е известна обща калкулация, но ако приложим числата от бюджета на София ще добавим още по 500 лева и стигаме до публичен разход от 4,200 лева на ученик годишно.. Е, скъпо ли е, или е евтино? Ако ще се сравняваме - в Естония и Словения предоставят през държавния бюджет около 6% от техния БВП общо за образование. Разумните читатели на злободневни статии, знаят, че с едни и същи числа и статистика, сръчни хора могат да обосноват противоположни тези, особено за субективни понятия като скъпо и евтино. Затова тезата е важна. Скъпо е спрямо доходите, евтино е спрямо нуждите, скъпо е спрямо качеството, евтино е спрямо здравеопазването. И така ще занижем теза подир теза и разговорът ще изгуби основния си акцент, който не е толкова очевиден. Разходите за образование, не са харч. Те са дългосрочна инвестиция и се изплащат след две поколения. И кой от нас ще ти чака две поколения?

Така е България е най-скъпата държава в Европа с най-ниско заплащане!!! Обучението ни е платено, както и здравеопазването, отвсякъде искат пари докато не ти изпразнат джобовете много преди заплата. Какъв парадокс!!! В училищата са се превърнали като някакви ПРОСЯЦИ, постоянно искат пари, а там би следвало да ги учат децатс и на ценности, че да се проси е лошо!!!

То в България вече всичко е скъпо,България се превърна в лукс за народа си!!!

за качеството на учебниците и на образователните програми. за низа от реформи, все неудачни. е как няма да е скъпо, като малко след зората на демото се налагаше нонстоп да се купуват други учебници и не ставаше да вземеш от приятел учебниците на неговото дете, понеже вече се искаше да са налице други учебници? някои издателства направиха бали пачки от което. изобщо ако тръгне да пише човек пък по самата тема, то е за роман. лично на мен ми скъсаха нервите в началото на годината и ги късаха по време на годината - парите едно на ръка. плащай за лош продукт - и си трай.

А кое ни е евтиното, освен работната ръка, н служителите във всички сфери, на крачка от ангарията и провинциалните к.рви

Как смогва Държавата Мексико да поддържа , все още, изцяло безплатно за своите деца образованието, а в България нашите училища да са неписани, но де факто са си "търговски дружества", и то с такива разсходи, та родителите изнемогват даже с един ученик? Да не говорим за университетите - с техните пословични, все по-големи такси, за таксите на техните лоши и нехигиенични общежития, за учебниците...

Право в десятката! Точно "търговски дружества" е думата, единствената разлика е, че е и задължително и принудителним с една дума рекет. Освен всички други екстри имат и "образователен театър" по 30 кинта на дете, задължителен, две анимационерки в клоунски костюми, които се правят на "интересни" за около 3000 лева на випуск, само до пети клас прибират 15 000 лева!!!

30 лева на дете са за единия срок, значи за една учебна година двойката аниматори и шефското тяло получават около 25 хиляди за да се веснат в училището някъде около 4-5 пъти в годината.

училището ви е скъпо... Цигарите не са.... Жалка работа!

Който иска намира начин, който не иска, намира оправдание. Оплакващите се да кажат, колко дават за смартфони, мол, модерни боклучки, всевъзможни джаджи и гаджети, екскурзии и т.н. Въпрос на избор и приоритет. За някои наистина е малко по-трудно, но те не са болшинство, а който е решил да си праща детето в "елитно" училище, да си тегли масрафа и да не се оплаква.

начин да си образоваш децата и да ги изпратиш в чужбина се намира - аман от институции и институцийки

По конституция образованието е безплатно, но реално отдавна не е. И не защото учителите видиш ли са алчни и искали учебници и тетрадки, а защото държавниците пак се правят на ударени. Безплатно образование е тогава, когато родителят трябва да закупи за детето си самораница, униформа и екип за спорт. Всчико останало е редно да се осигурява от държавата. Задължение на държавата е да осигури в електронен вариант всички видове учебници. Да подсигури тетрадките, моливи, водни бои и т.н., за да може да е наистина безплатно. Иначе ще имаме още отпаднали деца от училище, при това не само ромчета. Истината обаче е, че явно издателствата нямат интерес да предоставят електронен вариант, защото иначе как ще печелят!?

Държавата никога не е осигурявала тетрадки, помагала, и т.н. Имаше един период в който се въртяха някакви безплатни учебници, но това не потръгна. Много учебници не ставаха за употреба след първата година, а и много деца искат да си задържат някои от учебниците. Електронните издания биха помогнали, но пък тогава някои родители ще икат държавата да им купува компютри.

И ако едно нещо не е правено никога, това означава ли, че никога не бива и да се прави? В други държави как ли работи тази система, много чудно! Възможно е, но трябва сериозна промяна, а не само наподобяване на такава. Например намаляване на ДДС за училищните принадлежности, учебници, книги. Дори т.н. учебни тетрадки може да бъдат заменени с работни листове и детето да носи вкъщи един лист, а не да мъкне цяла тетрадка. Има начин да се случат нещата без да се налага децата да носят учебници у дома. Но затова трябва цялостно преосмисляне на образователната политика.

Toчно така е! НО, за да бъде наистина безплатно и всичко да се осигурява от училището данъците трябва да се вдигнат! Няма как да плаща 10% и да оакваш, че ще получиш всичко "безлатно". Не мисля, че в БГ ще има някой съгласен да му увеличат данъците за сметка на "безплатно образование". Същото е като винетката, всички искат хубави пътища, но никой не иска увеличение на цената на витнетният стикер! Пълно щастие няма! Трябва да решим какво искаме и да бъде поставено като ултиматум на правителството! Но гледайки разединението в БГ обществото.... не вярвам да се получи ;)

Ей,Сульо, за какво вдигане на данъците говориш?? При положение че ДДС то на храните и на лекарстават ни е 20 процента, за разлика то германия и много други с 7-8 процента. Брутални цени и ниски заплати средностатистическия данъкоплатец за разлика от щедрите субсидии за партии, дупетати, министри, техни държанки, автомобилни паркове и прочие. Отделно милинотие, които получавата от различни лобисти на монополи, едри производители на различни видове хранителни продукти, които им плащат да прокарват лобистки и нагли закони в ущърб на най- бедната държава в Европейския съюз. Гадна подлога, такава!

Абсолютно вярно. Проблемът е, че вдигнат ли данъците трябва много як обществен контрол как се разходват парите.

Ти, койот се пениш: очевадно написаното не е стигнало до ограниченият ти мозък! Прочети пак и помисли, очевадно е също, че нямаш и ни най-малка представа от икономика и разпределение на средства! Още по-очевадно е, че си от онези 80%, които все някой им е крив! Прочет, че трябва да има обединено решение, което да се наложи на онези 240 магарета! Но докато има такива като теб, които не само не четат, ами и не могат да мислят.... нещата няма да се променят! Подлогата си ти, очевадно ти каресва да те клатят и ти само да блещиш! Поне да си беше направил труда да дадеш някакво предложение..... нещо, което направи! За разлика от теб! Такива като теб са това, което не е наред в Бъглария! И обикновенно сте ярко червени!

колкото и пари да даде "държавата" голямата част отива в мафията за писане и печатане на камари тъпи ученици

да не учи, пък като не учи още по скъпо ще му стане

Не че нещо ама базата им изглежда по-добра от нашата... на "бедните" комунисти.

Доста нагло твърдение, след като изборът вече е направен от едни - да ги наречем хора, за които образованието е поредното доходно перо! Родителите не си избират, а си плащат за това, че са родители на бъдещи плащачи.

По време на "преврата", хората казаха в прав текст: " 1% богати и всичко останало - под мостовете" Ние не разбирахме, всички скачахме, че "Командира" казваше: "Кой не скача е червен". Сега се оплакваме - защо? Защото пак не разбираме. На мен ми ида да ревна, та да си издера гърлото. Кой може да си учи децата - за сега до средно, а след някоя година до основно образование? Какво ще кажете за 30000 евро на година за висше в чужбина? Малко е да плачем. Искахме го - ето го в чиния. Виновни? Търсете тия, към които сочат четирите ви пръста, когато сочите някого с пръст! Приемам всякакви минуси .

“Имам двама ученици, само помагалата им плюс учебници по английски миналата година бяха 240 лева (поискани от учителите, не от децата). Униформи 185 лева (по 3 тениски с къс и дълъг ръкав), обувки, анцузи, раници, тетрадки, моливи, пергели, чорапи, тениски, подстрижка... Нещо излишно или да угодих на глезотии не виждам, моля помогнете!" Извинявайте ама тениски,облекла, подсрижка, хигиенни материали НЕ може да се отнасят към училищния разход. Ако детето не ходи на училище няма ли да го къпете? Може би няма,то затова и градският транспорт мерише на клошарско сборище!

А Бруталната надценка на лафките, при това на боклуци, без да предлагат нещо друго или столската храна, с миниатюрни порциони. Моите деца са до обяд и им подсигурявам, но 90 процента от по- малките ученици са на занималня от сутрин до 17,00. Отново рекет за родителите- скъпо, гадно и нездравословно, но на никой не му пука, важното е че директорката е сключила договор с дадена фирма и си получават кинтите

Никой не ви кара да пазарувате от лавката, купонът за стол е 2,50 лв и включва първо, второ и трето. За децата ми, които са цял ден на училище това е обядът. Закусват вкъщи, отделно им слагам плод, зеленчук, нещо дребно за похапване. Ако си ги храня вкъщи, не мисля, че ще ми излезе по-малко... В лавката не ходят, най-много сухи или мокри кърпички да си купят оттам. Деца 2 броя - 2 и 4 клас. София.

Блажени вярващите,че децата ви обядват за тези 2,50 и им стига. горките дечица стават в ранни зори бг мамат им бута закуската дори и да не са гладни, а после е спокойна,че си е измила ръцете с тия 2,50 за купон, повечето деца въобще не я ядат, но важното е ,че сте измили ръцете.

И за вас не е проблем,че лафката предлага само боклуци, на раздути цени, и притова децата ви са по цял ден в държавната институция? Браво на вас, спокойствието е най- важно, несе напрягайте излишно.

И мирно и кротко си хрупа сложения от вас зеленчук, докато гледа жално съученичето си, което си е взело чипс или някакъв друг неустоим за децата боклук от лафката

Щом ви е гот,цакайте и не се оплаквайте.

Моето дете пък, вече седма година живее в държава с развит социализъм, с изградено социално справедливо общество, с една дума, в Норвегия. Тая същата Норвегия, дето отнемаха дечица от страдащи майки, нали се сещате. Та, на 18 е синът ми, тази година завърши едно от училищата там. Значи, докато се изучи, не само че едно крона не е плащано за обучението му, ами отгоре на всичко и стипендия си вземаше. Верно, не е кой знае какво, но ти дават, не е като да ти вземат. Странна работа, нали. Живи да ги оплачеш родителите там, дето минималната заплата е 3400 евро, грубо. Както и да е. Мисълта ми е, че бая има да ни гонят нас, бУлгарчетата, докато ни стигнат, с мечтания от всички ни капитализъм. Дето едничката мисъл на бизнесменчетата тук е как да изкундят другарче. Та не се учудвайте, че училището е скъпо. Бил съм в издателския бизнес, имам представа кога ще се откажат тия, дето бозаят оттам, да престанат. Никога. Без бой през крадливите ръчички няма да стане. Пък то само те да са...Аре, да са Ви живи и здрави учениците! И Вий, че данъчните и те на Вас разчитат ;)

Прав сте , но Норвегия е може би най- скъпата страна в Европа, и дори на германци, англичани им е скъпо там, а норвежци близо до границата прескачат да си купуват това онова от Швеция, също висок стандарт.В смисъл средната заплата спрямо цените не е нещо особено.

Верно е, най-скъпата си е. Мисълта ми беше за така нареченото у нас средно образование. Че там е безплатно. Ама извоювали са си го хората, нека им се учат дечицата на воля. Колкото до останалата моя тирада...Малко съм се поувлякъл, извинете моля. ;)

КГБ

Че то и тук беше така още преди 30г, само, че капитализма ни разказа играта.

Да се кръстиш с ник "кгб" със сигурност си бил от щатните доносници на дс благововеещи пред кгбто . Та как е било тук преди 30 години казваш ?!? Най-малкото тогава нашите дипломи навън никой не ги признаваше , само Италианския лицей беше изключение но там си беше цялото цк на бкп + най-добрите от цяла България за цвят . За съпоставка сега от доста училища дипломите ни се признават навън !

При демокрацията качествено образование и здравеопазване са само за богатите.

А при соца само за виШите партиици. Някакъв цайтнот се получава.

КГБ

Деби, ще имаш да вземаш. През соца, всяко умно дете можеше да получи отлично образование. Сега при капитализма и пари да имаш , образованието в Бг е пълна трагедия.

Кгб, личи си, че ти си дебилчето в случая! Има доста училища предлагащи перфектно образование но в тях дебилните деца на дебилите като теб не влизат защото трябва да имат нещо в главата и то да е различно от бъбрек!

научихте ли нещо. ама наистина сериозно

Животът като цяло е станал много скъп...

Малко сте се пообъркали със "работещата икономика" на държавата ни. И затова ще ви светна на разбираем език- баща ми получаваше по висока заплата от онези с висшето образование,защото беше хамалин. През ученическите ваканции и аз съм бутал количката, за твоя информация една бала руски памук тежи 220 кг, а египетският беше 240 кг. Та, баща ми взимаше около 150-160 лв заплата, но плащаше за детският ми лагер на морето- за 20 / ДВАДЕСЕТ/ дни около 5.80-6.20 лв. заедно с пътните.Във всяко училище имаше стоматолог+ сестра и лекар+ сестра- безплатно..... да ви разправям, че и в болниците не искаха пари, а бе луда държава!

Сега такси ли караш или още на памук бръмчиш?

Изнасям лекции на семинари организирани от " Ханс Зайдел" , опитвам се да обясня,че от айдук нищо не става, те се съгласни, но в кафе паузите ми обясняват,че не може всички да са мислещи, трябвало да има и бачкащи. Иначе кво, хората плащат яко и ми е гот,че има такива,като теб!

Тия Ханс ... не са ли от групата "да идем да работите" в западен вариант? Питай ги все пак кой според тях е плащал това, дето си мислиш, че при соца ти е било евтино или уж безплатно. И си помисли защо на по-старите от първа, пенсиите им са по-малки.

Имама два ученика втори и пети клас т.е. с безплатни учебници. Уч тетрадки за петокласника- 100 лева като парите са най- малкият проблем, на различни издателства, които таази година даже не са си направили труда да заредят големи книжарници, въпреки заявката. Една от тетрадките е по музика- не нотна, а с кръстословици и игрословици. Плюс допълнителните просии от училището- за комп.мишки, за помагала и на малкото, картони и всякакви други- 300 за двете само просията от училището. тетрадки, пластелини, химикалки, флумастери и прочие отделно- те не са много около 30 лева на дете.

Учителката да сканира учебника, по който държи да преподава и да го изпрати на учениците по email в електронен формат без пари.

А авторските права, ако я наклепат, кой ще ги плаща?

Едно от известните издателства си публикува и учебниците онлайн! Но при положение, че различните преподаватели използват различни издателства да му мислим ние родителите. Дразни ме рекетът, не само те рекетират, но трява да стане и по- най- трудни я начин- издателства се мотаят с доставката, при положение, че трябва да са абсолютно готови за новата учебната година.

Едно от известните издателства си публикува и учебниците онлайн! Но при положение, че различните преподаватели използват различни издателства да му мислим ние родителите. Дразни ме рекетът, не само те рекетират, но трява да стане и по- най- трудни я начин- издателства се мотаят с доставката, при положение, че трябва да са абсолютно готови за новата учебната година.

Щеше са е много атрактивен материал,ако не ги беше срам да напишат и колко е струвало всичко това + безплатните летни лагери за децата, по онова време,когато държавата имаше външен дълг някакви си 10 млрд долара.....

Защо не вземеш да погледнеш колко външен дълг има САЩ, Германия, Япония, Ю. Корея, Франция. За една работеща икономика дълга е нищо, защото си се изпплаща. Няма читава икономика, която да няма поне 100% от БВП дълг.

И ипотеките за по 30 години са дълг, ама нищо не пишеш за тях.

Я се пробвай да направиш лека съпоставка па после пиши пак ако не те е срам. Тогава, дълг 10 000 000 000 долара при бюджет 3 000 000 000 лева. Демек ако заложим на що - годе реалния трънски курс, около 27 000 000 000 лева дефицит само на база дълг. Сега 40 000 000 000 лв бюджет при 16 000 000 000 евра дълг. Това пак по трънския идва около 8 000 000 000лв излишък спрямо дълг или като цяло около три пъти повече от тогавашния бюджет. Та приказвай си "приказки от шипковия храст"

До сега: 280 за униформи 200 за дрехи 300 на трите родителски по 100 Тетрадки и помагала - около 100, щото повечето си ги имаме Остават по 800 на месец за спорта и кръжоците + две по 800 за две седмици ски

Вместо държавата да насърчава и подпомага положителния прираст на населението на образовани, работещи родители, вторите са принудени да спонсорират фирмите за униформи, кетъринг, храна, издателства и прочие. жалко, при положение че училището и персоналът се издържат от нашите данъци, включително и частните такива чрез държавни субсидии.

изнасяте факти, не е лошо да ги проверявате. Частните детски градини и училища неполучават и стотинка от държавата. Можете да проверите.

уточнете откога не получават всички субсидии, поне официално.

Хммм. Никой не е длъжен да плаща за глупости, само защото някой "учител" ги е препоръчал... Много от хората не правят разлика м/у задължителни и незадължителни разходи и плащат като малоумни... После се оплакват... Познават родители, които плащат само за абсолютно необходимите неща и за нищо друго... Не съм ги чувал да се оплакват... Няма каса, няма безброй тетратки, помагала, извън учебни занимания и тем подобни глупости.... Само това , което е необходимо...

Безплатното образование е гарантирано от КРБ. Кои са задължителните наща, за които трябва да се плаща, щом имаме гарантирано безплатно образование от основната законова рамка на страната? И още един въпрос, санитарните материали спад ли към задължителните неща, защото масово в училищата няма и се купуват от родителите?

съгласен съм с теб, би трябвало всичко да е безплатно, за нищо да не се дават пари свързани с училището... но уви не е така и понякога се налага да се плаща... в повечето случаи трябва да се отказва на всеки наглец в образователната с-ма, който ти иска пари....

От най - необходимо до най-необходимо разлика огромна. Много зависи къде учи детето. Примерно на сина ми в девети клас на добро училище, само учебниците са му 400 лв. Като добавим тетрадки и химикали, още 50лв. Като сложим задължителната униформа + повтарящи се елементи от нея защото малко нечистплътно е да ходи цялата седмица с едни дрехи и ето още 300лв. Това най-необходимото! Гуменки на Ванс и Конвърс не са от най - необходимите неща, но му купувам такива, защото такива харесвам.

Безсмислици, безсмилици, небивалици, плащай здраво щом трябва, кой те спира? После тегли кредити, живей от ден за ден, че утре идва края на света със сигурност, но преди това ще вдигнат лихвите, банките ще са ти виновни пак, тези кръвопийци, монополите и т.н. Докато ти вярваш в края на света, те кредиторите си искат своето като Тома Неверни и за тях краят на света ще дойде, ама не сега, по скоро на куково време... Панимаеш, трошачо на пари???

хррммс, не съди по себе си! Кредити не взимам защото изкарвам достатъчно! Дори и да не изкарвах щях да направя всичко възможно да дам добър старт в живота на детето си! Вярно тогава гумените щяха да са други марки.

Павката е типичното панелено парвеню, на гол г.з чифте пищови, използва дирн-ка да избива комплекси

789 , ще те разочаровам , в панелка никога не съм живял , за разлика от теб . Та както казах на цървула преди теб , не съди за другите по себе си !

успелите и проспериращи личности не се бият в гърдите по бай ганьовски маниер колко скъпи кецове, парцалки или прочие тъпотии по форумите за да избиват комплекси, защото нямат нужда да се доказват анонимно пред сульо и пульо в нета,Парвенюто си е парвеню, като си мислиш,че лъжеш останалите успяваш ли да излъжеш и себе си? Дерзай, колибарко, прави се на туз из нета, туй поне е безплатно.

Павка, си и изключително неграмотен, във всяка тема се опитваш да изпъкнеш с "възможносит" като свински та.аци в рядка кал, но силно изпъкваш с уникално лош "правопис" за пореден път, неграмотно парвеню!

Учат ни да укриваме доходите на училището! Ползват събраните от родителите пари за да купуват стоки с 20% ДДС, разбира се търговците издават фактура на името на училището! А, разхода на родителите не се осчетоводява по никакъв начин! Даже и разписки не издават че родителите са внесли пари ... После директорите ще поискат да си възстановят ДДС-то ДДСарите в образованието! Някой да се е сетил да направи анкета сред родителите!?? При Бай Тошо, на това му викаха злоупотреба с народните пари ...

А в днешно време му викат "демокрация" и "пазарна" икономика...

Стой си в къщи и никой няма да ти иска пари!

Училищата не са регистрирани по ДДС и няма какво да възстановяват!

Чантите на децата са много тежки. Но кактп вие от ДИР-а забелязахте има игра с броя на учебници, помагала и упражнителни тетрадки, които като ги погледне човек му става ясно че може и без тях. Ама нали държавата плаща..Вместо само да си пишем тука искайте отговори от министъра защо и как се финансират издателствата. Иначе за шкафчета нямат пари, да може детето да не носи всико до дома си

Не е скъпо, хората са БЕДНИ!!!!

Безплатното образование и безплатното здравеопазване бяха нещата, безспорно признати още едно време като предимства на "социалистическата система". Загубихме ги и двете в "прехода" към "демокрацията". След това загубихме и населението на територията. То наистина си е изпитание да да отгледаш що-годе грамотно и нормално дете с днешната образователна система.

Кое е било безплатно бе, соц. куфалник ? Лекарствата ли ? Учебниците ? Лекарите и учителите не са получавали заплати ?

Безплатно за населението, малоумнико. Вземаха се парите от удържаните данъци, вярно е, но като отидеш на родителска среща не ти вадеха списъци с това какви още неща трябва да купиш /по-точно да платиш/. И при докторите не се даваха пари на ръка, нищо че нямаше "здравно осигуряване". И лекарствата бяха евтини, сравнени със сегашните. Да не говорим, че за времето си бяха и по-ефективни. Ама какво да ти ги обяснявам тези неща. Те на всички са пред очите.

Ей, сън не спите да пишете лъжи и да заблуждавате хората! По ключови думи ли се задействате не знам, но няма тема, по която някой комунороб да не изблее в топ 10 на коментарите! КОе беше безплатно, другарьо!? Частните уроци за прием в елитни гимназии или ВУЗ-ве!? Тях кой го въведе, а!? Не бяха ли комунистите - образователи!? Знаеш ли, колко показалки е направил баша ми, дърводелеца, лека му пръст, за даскалките, щото централното снабдяване работеше на принципа "другата петилетка"! А задължителното боядисване и ангарията по бригадите, да те бяха безплатни! А, да, и звездичките пред имената на активните борци в списъците за приети "по право" също бяха безплатни, май! За нещо по-така - химикал, цветна тетрадка, айде да оставим, те бяха глезотии! Здравепазванетоооо, майко мила! Зачисляват те към някой районен врач и няма мърдане! Каро крепостен селянин! Избор на лекар, на медицинско заведени, лекарства! Забрави, щото беше безплатно! Всеки с проблем влачеше я торби, я агнета, каквото има, че да се вреди за операция или изибщо някой да се мръдне да му свърши работа! Тираджийте от СОМАТ що пара направиха от доставки на западни лекарства, но и те горките с единия крак в затвора бяха за тая работа! Безплатно! Лъжци и манипулатори, безсрамни!

А сега е още по-лошо. За 5 мин. преглед взимат 100 лв. А прегледите за 5 минути са несериозни и най-малкото непрофесионални. През комунизма България има повече успехи при олимпиади и по-голям брой образовани хора.

Освен , че родителите се доят до дупка дои се и държавата /т. е отново данъкоплатците/ с огромното количество "безплатни" учебни пособия и учебници, написани като за деца със специални образователни потребности - т. е за малоумни. Важното е да се въртят конкурси за написване на учебници, за печатане на учебници ... В крайна сметка научават толкова или по-малко от това което се научаваше от 4те основни учебници в миналото. Единственото, което знаят повече, е цъкането по клавиатурите.

Подобно на лекарите, които използват държавните болници да отклоняват пациенти към частните кабинети, така и учителите отклоняват децата към частните уроци и училища. Банално, но факт. През комунизма имаше безплатни кръжоци по всички, а сега всичките извънкласни занимания са платени. Абсолютно безумие, още една причина, поради която хората емигрират.

Напротив. По - добре платени. Това гарантира качество. Мрънкаш, защото заплатата ти е малко. Ебават те от работа и парите пак не стигат. Ако изкарваше достатъчно, нямаше да се оплакваш, нали. Набийте си го тва в чугунените комунистически тикви. Не проблема е цената, а вашите доходи. СВикна ли сте да взимате 200 лв заплата, и всичко да ви е за без пари. Държавата да ви даде сигурна работа, дом и храна. При капитализма никой не ви е длъжен. Тва е цената, която плащате за свободата си. Ако не ти харесва, СЕверна Корея те очаква.

Този път не позна. Парите не са проблем. Въпроса е принципен за "безплатното" образование, което се гарантира от Конституцията на Р. България! Още повече, че България е изчезваща държава със сериозни проблеми и не се отделят никакъв ресурс по тази важна тема. Само да ти кажа, че в разни по-развити държави въпросните кръжоци са безплатни. Футбол, хокей, плуване, актьорско майсторство и много други са осигурени безплатно в доста училища.

БЕзплатни друг път. Платил си си ги един път вече с данъците, които са 35 - 40 %. Пак помисли.

Фармацевта, отново не позна. Няма кой знае каква разлика в облагането, защото по нормалните страни облагането е прогресивно, а освен това имат диференцирано ДДС. Ако в България взимат 1000, то работника и работодателя плащат общо 413.22, което е 41.32%. Мога да ти цитират доходи от цяла европ и размерите на данъците, ама е безсмислено, защото ти си дървен трол.

Абе, умен. Как си представяш ти прогресивно облабанеме. Значи, аз като съм учил 8 год да стана клиничен фармацевт и работя в PPD - втората най - голяма американска коркопация за изпитване на нови лекарства и изкарвам 3000 чисто на месец трябва да плащам примерно 1000 лв прогресивен данък. А, някой друг дето едвам е избутал средно с тройки ще плаща 200 лв на месец данъци. Типично комустическо мислене. Дай да накажеме успешните и талантливите, за да може да щадиме неудачниците и да си играеме на социална държава. Тва приключи. Плоския данък е по - справедлив. Даже и при него плащам повече данъци, а получавам едно нищо.

Фармацевта, може и 20 години да си учил, но ще си останеш просто момче. За съжаление, образованието не дава това, с което някой хора се раждат. Щом според теб най-големите демокрации и пазарни икономики в света са "Типично комустическо мислене. Дай да накажеме успешните и талантливите, за да може да щадиме неудачниците и да си играеме на социална държава.", значи ти си един прост лицемер, който не вижда голямата картина. Вземи се замисли върху думите на Бил Гейтс, който традиционно е учил много по-малко от теб, но реално никога не е спирал да се учи. Той казва, че е задължение на всеки с повече пари, да извършва някакъв вид филантропска дейност. И разбира се, не може да се очаква от теб и твоето мислене да станеш милионер, но поне може да се очаква да платиш 1000 лв данъци, така че държавата да просперира, а не да се обезлюдява. Защото тези пари един ден ще ти се върнат под формата на образовани хора, които ще ти плащат пенсията, ще те пазят от грабежи и т.н. Не трябва да мислиш като скот, защото това е пагубно както за държавата, така и за теб самия! Защо? Ами защото с тези 3000 лв си за никъде... Както и да е. Хайде, приятен ден.

Скъпо, но за сметка на това скапано.

нема да е скъпо като ние си плащаме всичко,а циганите не плащат щото държавата заради помощите кара циганчетата насила да ходят на училище,не че има файда от тях,ама нали са електорат