Когато говорим за качество на живот веднага пред нас изниква въпросът за парите. Оказва се обаче, че далеч не всичко, което можем да направим, е свързано с изразходване на средства. Дори напротив - осигуряването и устойчивото поддържане на стандарт до голяма степен зависи от нашите навици и умения да планираме бъдещето и да се грижим за рисковете, пред които то ни поставя, да създаваме активи и да съумяваме да намираме баланса.

Ето някои важни теми, върху които си струва да се замислим още днес:

Обърни внимание на здравето си.

Кога последно беше на профилактичен преглед или изследвания? А знаеш ли какви са важните изследвания за твоята възраст? В забързаното ежедневие и куп задачи традиционно пропускаме темата за превенция и профилактика на здравето. Знаем, че е важно, но отлагаме, докато не стане спешно... и в някои случаи късно. А превантивните мерки, освен че спомагат да се ограничи рискът от по-сериозни и хронични заболявания и да се радваме на по-качествен живот, спестяват и редица значителни разходи по медицински лечения, хоспитализации и дългосрочни грижи. Спортът, балансираното хранене и управлението на стреса са също част от въпросите, на които трябва да обърнем внимание, ако искаме по-добро физическо и психично здраве.

Поддържай баланс между работа и личен живот.

Здравословният баланс между служебни и лични ангажименти, професионална натовареност и време за себе си често е предизвикателство. Не усещаме проблем, докато той не се стовари с пълна сила - било то под формата на депресия, burn-out, проблеми с личния живот и пр. Поставянето на граници и приоритети и ефективното управление на времето днес са основни умения, необходими за градския тип човек.

Открийте своите любими хобита и им се посветете - така, както го правите в професионалното поприще. Вгледайте се в прекараното с любимите хора време - доколко то е качествено споделено, а не просто споделено.

Плащай първо на себе си.

Тази проповядвана от гурутата на личните финанси мантра означава изцяло преобръщане на приоритетите в семейния бюджет. Обикновено за инвестиции и спестявания заделяме накрая, каквото остане. И често не остава нищо. Този подход пречи на много семейства да планират дългосрочно и да постигнат финансова свобода.

Да платиш първо на себе си означава да отделиш за инвестиции и спестявания преди всички други разходи. Т.е. да поставиш бъдещето си и финансовото здраве на семейството преди останалите нужди и желания. Експертите препоръчват, независимо от дохода, минимум 10% от текущите ни приходи всеки месец да бъдат насочвани към тези приоритети.

Цялостното изграждане на добри финансови навици и познания спомага в дългосрочен план да развиваме и поддържаме качеството си на живот, като в същото време дава спокойствие и ограничава финансовия стрес.

Не пропускай качествения сън.

Изследванията показват пряка зависимост между съня и усещането за щастие. Той играе важна роля за поддържане на цялостното ни благосъстояние.

Сънят подмладява и възстановява, увеличава способността за концентрация и справяне със задачи, играе важна роля в регулирането на емоциите. Сънят има решаваща мисия за поддържането на хормоналния баланс, като спомага за регулиране на производството на хормона на щастието серотонин и хормона на стреса кортизол. Липсата на сън или лошото качество на съня може да доведе до раздразнителност, промени в настроението и повишени негативни емоции, а обратно - достатъчният сън намалява нивата на стрес, насърчавайки усещането за спокойствие и благополучие.

Индивидуалните нужди от сън варират, но проучванията сочат, че повечето възрастни се нуждаят от 7-9 часа качествен сън всяка нощ.

Пътувай.

Ограниченията на мобилността по време на Ковид-19 мерките ясно показаха на всички колко важно е пътуването, за да се чувстваме добре и за личната ни самооценка по отношение на качеството на живот и измерването на щастието. Често определяме 2020 и 2021 г. като нулеви години без спомени именно заради липсата на вълнуващи положителни преживявания.

Пътуванията, почивките, срещите с нови места и култури прекъсват веригата на рутината и дават нова перспектива над живота. Изследването на непозната среда и общуването с нови хора отваря съзнанието ни и дава възможности за лично израстване и себеоткриване, разширяване на интересите и изтласкване от балона на комфорт. Пътуванията може да са по-приятни и спокойни, когато имаме застраховка Помощ при при пътуване в чужбина. Това ще ни даде повече сигурност при непредвидени обстоятелства или здравословен проблем. Вече може да се случи и изцяло онлайн - застраховаш се, преди да тръгнеш - буквално.

Застраховай се.

Повишаването на качеството на живот неминуемо е свързано с подобряване на материалните придобивки, на които се радваме - уютен дом или ваканционен имот, качествено оборудване и обзавеждане, материални активи. И носи отговорността да се грижим за тях, за да ни служат дълго.

"Моят дом е моята крепост" - казва народната мъдрост, въплъщавайки усещането за сигурност и стабилност, което българинът изпитва в собственото си жилище. Но това усещане може бързо да се сгромоляса под натиска на първия сериозен проблем или неочаквани щети. Застраховката ни осигурява защита при подобни събития. С нея на практика прехвърляме част от рисковете.. Тази защита ни позволява да поддържаме стандарта си на живот и да запазим своите инвестиции и активи, дори и при кризисни ситуации.

Наличието на ресурс в случай на щети, кражба или природни бедствия ни дава спокойствие да се наслаждаваме на живота, намалява финансовия стрес и предлага възможност да се съсредоточим върху други важни аспекти от развитието си.

Как да защитим дома си?

Обърнахме се към експертите от ДЗИ - дружеството с най-дълъг опит на българския застрахователен пазар, за да научим какво е важно при избора на застрахователна услуга. ДЗИ, част от белгийската финансова група KBC, има над 75 години опит на застрахователния пазар и повече от 800 000 клиенти. Дружеството 8 пъти е печелило приза "Застраховател на годината" заради своя принос в развитието на стандартите в сектора.

От компанията посочват, че при избора на застрахователна услуга на първо място е необходимо да преценим кои рискове бихме желали да покрием. Когато става въпрос за недвижимо имущество, определящи фактори са мястото на жилището и спецификите на климата и метеорологичните условия, които обуславят риска от природни щети; локацията и социалните й характеристики с оглед на опасността от вандализъм и кражби и др. Важно е също да преценим до каква сума търсим да застраховаме нашето имущество, изграждайки баланса между разходите по застраховката и нейната добавена стойност при покритие на щети.

ДЗИ предлага интегриран изцяло онлайн процес по оценка и сключване на застрахователна полица, така че всеки потребител директно на сайта да може да направи своята преценка и изчисления. Имуществената застраховка "Комфорт за дома" на ДЗИ много точно отговаря на името си - осигурявайки комфорта, от който всички имаме нужда за щастлив и спокоен живот. Застраховката на дома е организирана в три функционални пакета, покриващи различни нива рискове: Сребро, Злато и Платина. Како тъм всеки от стандартните пакети клиентът може да добави още покрития, които счита за важни.

Любопитна е услугата SOS помощник за дома, включена в златния пакет. Чрез нея клиентите имат на разположение 24/7 помощ от специализиран техник или възстановяване на разходи при аварийни ситуации. Всяка от полиците на ДЗИ има включена и Онлайн сигурност, което предоставя съдействие и правна защита при кражба на самоличност, спор с онлайн търговец или онлайн резервация на хотел, самолетен билет и др.


Материалът е подготвен със съдействието на ДЗИ.