Диванът е най-важната част от всяко жилищно пространство. При избора му се стремим хем да е голям и удобен, хем да е практичен и стилен, хем да не доминира в пространството, но пък да бъде негов главен герой. В много от случаите най-добрият начин всички тези фактори да бъдат налични е като заложим на ъглов диван. С негова помощ не само пространството в дневната ще бъде оползотворено максимално добре, но и стилът му ще бъде безупречен.

Това обаче не са единствените причини да изберете ъглов диван. Тези мебели създават удобно пространство за релакс. Предлагат и естествено пространство за социализация и разговори със семейството. Освен това те имат способността да трансформират естетиката и динамиката на всяка стая.

Как да направите така, че диванът да се превърне във фокусна част от дизайнерската схема на дневната? И правилно да декорирате пространството около ъгловия диван? Отговорите на тези и още много въпроси ще намерите в следващите редове.

Изберете на подходящия диван за вашето пространство

 

Първото нещо, което трябва да вземете предвид, е размерът на вашата всекидневна и дали има някакви неподвижни елементи, които могат да повлияят на типа диван, който ще изберете.

В по-големите стаи можете да заложите на традиционната форма на ъглов диван. Това е просторна опция за сядане и тъй като имате пространство в стаята, можете да оставите повече място за "дишане" и движение навсякъде.

В по-малките пространства ще трябва да поставите дивана си в ъгъла. Добре е да прецените по коя стена искате да минава най-дългата част от дивана, след което ще определите дали имате нужда от ляв или десен диван.

Ъгловият диван - идеално решение за пространство с отворен план

 

Ако имате голямо жилищно пространство или пък такова с отворен план, ъгловият диван е чудесен начин да "разделите" помещението и да обособите различни зони в него. Използвайте единия заден ръб на дивана, за да създадете вътрешна "стена", отделяща зоната за хранене или кухнята от частта за релакс във всекидневната.

След това можете да добавите странични маси, рафтове за книги или други мебели, които да служат като перфектното допълнение към тази своеобразна "стена". Така не само ще подсилите ефекта, който се стремите да постигнете, но и ще добавите повече цвят, динамика и полезно място за съхранение. Модулните ъглови дивани предлагат гъвкавост в по-големите пространства и практичност в по-малките.

Опростете пространството

 

Представете си жилищно пространство с обикновен дву- или триместен диван и нищо друго. Би изглеждало прекалено празно и "голо". Сега си представете същото пространство с ъглов диван. Изглежда, че запълва пространството по различен, по-красив и функционален начин. Ъгловите дивани могат да променят динамиката на зоната за релакс, което позволява да опростите пространството си и да премахнете други мебели.

Можете да се отървете от други места за сядане, ненужни странични и маси за кафе и просто да запълните пространството си с по-голям ъглов диван - насочен към огъня или телевизора, според вашите нужди. По този начин модерните дивани с ъгъл или лежанка всъщност могат да спестят място, тъй като освобождават необходимостта от запълване на пространството с други мебели.

Намиране на допълващи мебели

 

Когато имате доминираща мебел, каквато е ъгловият диван, е добре да сведете до минимум всякакви допълнителни мебели, за да избегнете усещането за претрупване на пространството.

Изберете по-семпли допълващи мебели, които допълват дизайнерската схема. Модерният минималистичен дизайн би поддържал линиите чисти и изящни. Малка холна маса с нежни, изчистени линии, рафтове и секции в естествени цветове и декоративни елементи, пасващи на стила ви - това са малките неща, които биха пренесли дизайна на пространството ви на следващо ниво.

След това помислете за осветлението. Висока лампа, поставена зад дивана, добавя точното осветление за релаксираща вечер на закрито. Ако пък поставите настолна лампа отстрани на дивана, ще създадете привлекателен кът за четене.

Декоративните елементи

 

Ъгловият диван е идеалното място за игра с текстури, шарки и цветове. Затова не се страхувайте да развихрите въображението си, избирайки интересна гама от декоративни възглавници.

Ако си падате по формалността, подредете възглавниците симетрично, например колекция от три в двата края или редуващ се модел по целия диван, например. Ако харесвате нещата по-малко структурирани, поставете възглавничките асиметрично.

И за финал, голям килим, който се простира от под дивана, е идеалният начин да маркирате жилищното пространство. Изборът на дизайн, който допълва дивана и аксесоарите, също ще свърже всичко заедно.

Диванът е главният герой в една всекидневна. И е важно, освен да е стилен, да е и много качествен и функционален. Огромно разнообразие от елегантни, практични и качествени ъглови дивани можете да намерите в каталога на Мебели Виденов. В онлайн и физическите им магазини ще откриете точно този диван, който ще пасне идеално в пространството ви и ще удовлетвори желанията ви. В Деко Зоната на Мебели Виденов пък ще откриете перфектните декоративни елементи - идеално допълнение към всеки ъглов диван.


Материалът е предоставен от Виденов.