Дигиталното ни ежедневие е свързано с прекарване на дълго време пред цифровите екрани на лаптопи, компютри и мобилни телефони. Продължителното излагане на очите на изкуствена синя светлина може да повлияе негативно както на качеството на съня, така и да доведе до неприятно напрежение на очите, усещане за сухота, замъглено зрение, дори главоболие. Синята светлина е един от причинителите на възрастовата макулна дегенерация (загуба на централно зрение).

 Как да предпазим очите си от синята светлина?

  • Препоръчително е използването на специални очила за компютър със стъкла с т.нар. blue light покритие, които осигуряват комфорт на очите в офиса през целия ден.
  • Слънчевите очила с висококачествени стъкла, които блокират от 99 до 100% от UV радиацията и около 75 до 90% от видимата светлина, също са сред задължителните аксесоари, когато сте на открито.
  • Практикувайте правилото 20-20-20. На всеки 20 минути отместете очите си от екрана на 20 см. встрани и се фокусирайте върху обект за 20 секунди. Погледът ви ще се освежи допълнително, ако мигнете бързо 20 пъти.
  • Редовните очни прегледи всяка година ще ви спестят редица проблеми, тъй като превенцията е ключова в грижата за зрението.Ако все още не сте посетили очен кабинет, отделете време преди да се завърнете отново на работното място след отпуск и да се потопите в ежедневните задачи пред екрана.

Снимка: GrandOptics

До края на септември можете да се възползвате от безплатно измерване на зрението на деца и възрастни във вериги оптики Grand Optics, Joy Optics и OptissimO. Под мотото Back to Work & School оптиките в цялата страна предлагат специални промо пакети както за очила за компютър със защита от синята светлина или с антирефлексно покритие, така и за слънчеви, детски и прогресивни очила.

Погрижете се за очите си, за да се радвате на ясно зрение.


Материалът е предоставен от Grand Optics.