С подкрепата на Kaufland България кампанията "Книги за смет" събра близо 5 тона пластмаса за броени часове на територията на 3 български града - Велико Търново, Бургас и Варна.

Много преди обявения начален час на инициативата нетърпеливи участници се наредиха на дълги опашки пред събирателните пунктове, за да се включат в една от най-мащабните инициативи у нас в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява четенето. При спазване на всички епидемиологични мерки на 27 юни жители на Велико Търново предадоха близо 1 тон пластмасови отпадъци за рециклиране пред хипермаркета на Kaufland в града. Бургазлии се включиха на две локации - пред един от хипермаркетите на Kaufland в града и пред Пантеона, и предадоха близо 2.5 тона. На 28 юни жители на Варна донесоха 1.5 тона пластмаса за рециклиране пред най-новия хипермаркет на компанията в града.

Срещу всеки килограм пластмаса участниците в "Книги за смет" получиха книга, като тази година те можеха да избират между заглавия, по които са създадени актуални филми - "Война на световете", "Министерство на времето", "Анн от фермата "Грийн Гейбълс", "Доктор Дулитъл", "Колекционерът на изгубени неща" и "Ловът". Всички участници получиха още талон за отстъпка отстъпка за собствени марки продукти на Kaufland в опаковки с намалено съдържание на пластмаса.

Организатори на "Книги за смет" са фондация "Credo Bonum" и издателство "Smart Books". Рециклирането на приетите пластмасови отпадъци се извършва от Екопак България. След като традиционното пролетно издание на "Книги за смет" беше отложено заради извънредното положение в страната, за първи път кампанията се състоя през лятото и за втори път на територията на хипермаркети на Kaufland.

"Kaufland традиционно подкрепя инициативи, които имат за цел да ограничат негативното въздействие на човека върху околната среда," коментира Гергана Димитрова, ръководител "Корпоративни комуникации" в Kaufland България. "За нас е важно, че по време на акциите за събиране на пластмасови отпадъци имаше деца, бяха дошли цели семейства. Стремим се да стимулираме изграждането на навици за устойчиво потребление у хората и това преди всичко изисква формиране на подобно отношение у подрастващите", допълни тя.

Освен, че предостави локации за събитието, Kaufland България осигури и средствата за отпечатване на книгите. Компанията подкрепя "Книги за смет" в контекста на своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. В България Kaufland прилага RЕset Plastic* - стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland. В дългосрочен план Kaufland България има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да има 100% рециклируеми опаковки на продуктите собствена марка.

Организаторите предвиждат и есенно издание на кампанията, като засега планираните локации са в градовете София и Пловдив.

*рекламна публикация