Ако се колебаете как да прекарате идния уикенд и какво интересно занимание да организирате за приятелите или семейството си, ние имаме предложение. Направете си падел състезание. Не знаете какво е това? Тук ще ви разкажем всичко за този интересен и динамичен спорт, с който в свободното си време се забавляват супер звезди като Мохамед Салах и Рафаел Надал.

Падел е сред най-бързо развиващите се спортове по света

Той е сред най-новите спортове - създаден е през 60-те години на миналия век в Мексико. През последните години интересът към него главоломно расте и практикуващите падел в различните държави вече наброява над 8 милиона души. В Испания дори е успял да се превърне във втория по популярност спорт след футбола. Популярният британски тенисист Анди Мъри пък, дотолкова е харесал тази дисциплина, че е инвестирал в компания, която работи в сферата на развитието на падела.

Причините за бързото разрастване на падел манията са елементарни. Спортът не изисква сериозна подготовка от играчите. Може да бъде практикуван от всеки: начинаещ, напреднал, професионален спортист, дете. Освен това самото развитие на играта е изключително динамично и забавно. Рикошетите на топката в стените предлагат интересни обрати и превръщат мача в забавление. Паделът е отличен начин за изразходване на негативна енергия и за зареждане с положителни емоции.

Какво е добре да знаем за правилата

 • Падел често бива определян като комбинация между тенис и скуош;
 • Също както тениса, се играе на корт с мрежа, където целта е топката да уцели противниковото поле;
 • Мачът, също като при тениса се разделя на сетове, във всеки от които трябва да се вземат 6 гейма. При равенство се стига до тайбрек;
 • Точкуването е 15, 30, 40, гейм;
 • Приликата със скуоша идва от стените, с които е оградено игрището;
 • Директен удар в стените се счита за аут, но е позволено рикошетите в тях да се използват при ударите;
 • В играта участват два отбора от по двама души.

Къде да играем падел

Добрата новина е, че отскоро има съвсем нови бази за тренировки на падел в София, изградени от Decathlon. Компанията е един от основните двигатели на развитието на спорта у нас и през септември откри най-новите кортове за падел на територията на своя магазин Витоша. Това обаче са само първите крачки, уверяват ни от Decathlon. Съвсем скоро ще бъдат открити още два корта, които ще се намират на паркинга на магазин Подуяне.

Вече функционира и новата практична платформа Play by Decathlon. Ако ви се играе падел, но се колебаете за кога да запазите корт и дали ще има свободни часове за избрания от вас ден, лесно е да направите справка и заявка онлайн. Платформата дава информация за графика на всеки от кортовете и Ви позволява да запазите и платите игрище директно. При това цените са съвсем достъпни - 16 лева на час за корт.

Какво е необходимо за играта

 • Екип. Ще ви свърши работа комфортно леко облекло, с което можете да се движите свободно;
 • Маратонки. Трябва да са не просто удобни за тичане и подскоци, но и да не се хлъзгат по настилката. Сериите маратонки за падел, предлагани от Decathlon отговарят именно на тези характеристики;
 • Ракета. Доста е различна от тази за тенис. По-малка е, има каишка за китката и вместо кордаж, отблъсква топката с плоска равна еластична повърхност. Чрез своята марка KUIKMA Decathlon предлага пълната серия продукти, създадени конкретно за падел;
 • Топки. Понякога се случва трениращите падел да използват топки за тенис, защото разликата не е голяма. За падел обаче се предлагат специални топки, с които ударите са най-прецизни и ефективни.

Заинтригувахме ли Ви? Готови ли сте да пробвате този все още нов за България, но толкова атрактивен спорт? Съберете група от четирима приятели и резервирайте своя корт в желан за вас час!

Снимка: Decathlon

 

* материалът е предоставен от Decathlon