Да обзаведем детската стая или просто да я освежим и декорираме отново? Мисията е възможна, когато знаем кои са основните моменти, които да съблюдаваме.

На първо място трябва да определим дали стаята ще делят две и повече деца или в начало ще бъде едно, а скоро се очакват и нови попълнения в семейството. При обзавеждането на детската стая трябва да се вземат предвид както емоциите и желанията на детето, така и практичността. Желателно е мебелите да бъдат преди всичко функционални и да предоставят удобство за малчуганите. Специалистите се надпреварват в идеите си, защото детската стая остава траен спомен в съзнанието на всяко дете. Ето защо е важно тя да бъде създадена точно за него и да изразява неговата индивидуалност.

Защо изборът на детско леглото е най-важен

Леглото в детската стая не е просто място за сън, а и за игра. Често го използваме и за мека мебел, когато детето има приятели на гости - всички се настаняват удобно на него и гледат страхотен филм. Често малчуганът си прочита урока на него или пък някоя интересна книга. А когато детето е щастливо, то просто може да поскача и така леглото се превръща в батут. Изобщо, това е малката крепост на Вашето дете, в която се случват много и различни занимания. Ето защо тя трябва да е здрава, с удобен матрак и креативен дизайн.

Тапицираните легла за момичета ще ги накарат да почувстват стаята си като приказно място. Не забравяйте и разноцветните възглавнички и спален комплект с интересни принтове. Момчетата също се радват на цветовете, затова ако избирате за тях дървено легло не забравяйте да добавите и някой елемент в синьо, зелено, червено или друг предпочитан от тях цвят.

Вариантите за две деца в стаята са избор на двуетажно легло или две ъглово разположени легла. При втория вариант е желателно да разположите леглата до вътрешни стени, за да може пространството пред прозорците в стаята да бъде усвоено от бюра и така дневната светлина да се използва максимално.

Как да определим местата за съхранение

Понякога ни се струва, че ако отворим всички гардероби и чекмеджета в детската стая, ще ни залеят купища от дрехи и вещи, наблъскани до горе, само и само, за да не се мотаят по пода на стаята. За да не се изправяте пред подобни предизвикателства всеки път, когато искате да въведете ред, подходете практично и изберете правилните мебели и места за съхранение.

Ключовият подход тук е диверсификацията. Точно така Този така често използван термин във финансите намира широко приложение и в интериорния дизайн. Най-напред определете възможните свободни пространства и ниши, в които да разположите гардероба и скрина. Но не прекалявайте в стремежа си да запълните всяко свободно място. Освен това заложете на светлите цветове за повече "въздух" в стаята. Мебелите с пристройки са по-практични и освобождават пространство.

Напоследък все повече набират популярност и ъгловите гардероби, защото побират много неща, но изглеждат сякаш не заемат много място. Помислете и за възможностите за съхранение под леглото. Най-практичният вариант е да изберете легло с повдигащ механизъм или с вградени чекмеджета. Изборът често се повлиява от разположението на мебелите в стаята.

А помислихте ли къде ще прибирате играчките на Вашето дете? Някои табуретки биха могли да предложат и място за съхранение, и за сядане на гостуващите му приятели. Кутиите за съхранение също са чудесен вариант да сортирате вещите му. Освен това са цветни и могат да се превърнат в креативен аксесоар за детската стая.

Масичка, за да творят малчуганите на воля

Не забравяйте да определите и място, на което детето Ви да твори пълноценно. Осигурете му масичка или бюро с достатъчно площ, за да не изпитва ограничения по време на творческия или учебния процес. Обърнете внимание и на правилното разположение на тази мебел в детската стая, за да може максимално да се възползвате от дневната светлина. Освен това, когато децата са повече от едно, бюрата трябва да бъдат разположени на достатъчно разстояние едно от друго, за да не си пречат. Това правило е хубаво да се съблюдава и при избора на разположение на останалите мебели, когато стаята се дели от момче и момиче, за да могат двете деца да си имат условно лично пространство.

Не подценявайте избора на стола, защото той е от изключително значение за формирането на правилната стойка на подрастващия детски организъм. Регулиращите механизми освен удобство, удължават и срока на експлоатация на самия стол, защото детето Ви расте и той трябва постоянно да се адаптира към него.

Мебели за настроение и креативност

Както вече споменахме, детската стая създава у детето трайни спомени и до голяма степен средата, която му осигуряваме в нея, формира посоката на неговото съзнание. Всичко е от значение - мебелите, цветовете, аксесоарите и предметите.

Ако стаята е пъстра и цветна, с произведения на изкуството и много лавици с книги, вероятно ще формираме у малкия мечтател отношение към изкуството и ще стимулирате четенето на книги. Приказните герои по пердета, завеси, полилеи, спално бельо ще поддържат въображението му живо и ще го накарат да твори. Не забравяйте също, че изборът на основните цветове в стаята е ключов фактор за настроението му.

Децата обичат много животните. Затова подарете им някоя табуретка или възглавничка с животински принт. Пуфовете също са любимо място за подрастващите, когато четат, играят на таблета или просто искат да помечтаят на фона на любима песен.

И не забравяйте - обзавеждането на детската стая е процес, който се твори с много желание и любов!


Материалът е предоставен от "Виденов".