Холът е помещение, в което се събира семейството, посрещате приятели и гости. Делниците и празниците винаги са по-приятни, ако ги прекарвате в желаната уютната обстановка. Що се отнася до обзавеждането на дома, има няколко големи покупки, които ще зададат тона на стаята - дивана е една от тях.

И така, какво трябва да имаме предвид, когато искаме нова мека мебел?

При избора на диван трябва да се подходи с голямо внимание - да се съобразите не само с цената и качеството, но да заложите и на стил, дизайн и функции, които ще задоволят Вашите индивидуални предпочитания.

Водещо при подбора на диван е мястото в помещението, където бихте желали да го разположите, като съобразите подходящите форма и размери, които ще осигурят нужния Ви брой седящи места. Предвидете нужните отстояния от стени, отоплителни уреди, врати, первази и др.

Вид и функционалност

Доброто визуално изпълнение на мебелите има притегателна сила. Така е и с подбора на подходяща мека мебел. Диваните се отличават със своята масивна структура, с повече мекота на седалките и облегалките - за комфорт при седене и лежане.

Многообразието от предлагани модели предоставя възможност за голям избор от прави дивани, ъглови дивани и П-образни дивани, в цялостно или модулно изпълнение, което позволява промяна конфигурацията на дивана и би било полезно при бъдещи проекти за обзавеждане.

За задоволяване на нуждите и изискванията на съвременния клиент, производителите предлагат голям набор от функционалности. Повдигащите се седалки може да имат практично място - ракла за съхранение под тях. Моделите с функция сън осигуряват допълнителна площ за спане при необходимост. Диванът може да е снабден с допълнителни екстри, като релакс механизми, поставки и етажерки на подлакътниците. Удобните дивани с лежанка, облегалки за глава и подлакътници могат да осигурят желания комфорт.

Път към правилния избор

Препоръчваме диванът да е със здрава, подсилена конструкция и качествени механизми за лесно разпъване и повдигане, устойчиви на дългосрочна експлоатация. Обикновено по-скъпите модели дивани се характеризират с подсилена метална рамка и устойчиви на износване материали.

снимка: Мебели Арена

Както при правилния матрак, диванът трябва да бъде с правилното ниво на твърдост според личните Ви предпочитания. Предлагат се модели с различна твърдост на седалката и облегалката. Предпочитани са моделите с умерено меки седалки - удобни за седене и лежане. Облегалките може да са с допълнителни регулируеми подглавници и подвижни облегални възглавници.

Материалът е огромен фактор, когато става въпрос за покупката на нов диван. Имате ли домашни любимци? А деца? Вашият начин на живот играе огромна роля при избора на материал за диван. Диваните от плат имат различни изисквания за грижа спрямо кожените дивани. Предпочитат се тапицерии, които по-трудно се замърсяват, устойчиви на изтърквате, лесни за почистване и поддръжка. Често използван е комбинацията между кожена основа и текстилни седалки.

За случаите, когато холът се използва и като спалня, се предлагат дивани с функция сън, които лесно се трансформират и съчетават функциите на дивана и спалното легло. Тук много важна е структурата на седалката, както и начинът на преобразуване. За разпъването може да се използва механизъм за издърпване, който се съхранява под седалките. При диваните с падащ гръб облегалката става част от спалната повърхност.

снимка: Мебели Арена

Важни са крачетата на дивана или помощни колелца, които ще осигурят възможността за лесно преместване и почистване под тази по-масивна мебел.

Дизайн и стил

Цветовото решениe зависи от Вашите желания, съчетано с интериора и стила на дома Ви - плътен цвят, нюанс или смело решение за цветна палитра, която да придаде неповторим дух на хола. Предпочитанията ви за стил са също толкова важни, колкото предпочитанията ви за цвят. Склонни ли сте повече към модерен или ретро стил на дизайн на дома?

На пазара се среща голямо разнообразие от стилове на дивани, като най-често срещаните са модерен, традиционни, ретро, ориенталски, скандинавски, етно и други. Изборът на модел е важно да се съчетае с общия дизайн на помещението.

Определящо за цената на диваните е качеството на изработка, материалите, размера и функционалностите. Можете да намерите мека мебел на цени, които започват от няколко стотин лева, както и по-луксозни в зависимост от вашите възможности и потребности.

Инвестицията в качествен и комфортен диван е дар за Вашето тяло и душа - за приятни мигове на отмора, спомени със семейство и приятели. Ако търсите още идеи, помощ за намирането на перфектния диван, разгледайте още сега в Мебели АРЕНА актуалните модели и тенденции.

 

* съдържание на Мебели Арена