Всяка година по света се изяждат средно около 9 милиарда пици. Това превръща пицата в едно от най-популярните ястия в световен мащаб. Мъжете ядат по-често пица от жените, но най-големите любители на пицата се оказват децата на възраст между 2 и 18 години, показва проучване в Съединените щати.*

Предполага се, че думата "пица" произлиза от латинския глагол "pinsere", който означава "удрям" или "щамповам", заради формата на тестото. Според други етимолози думата произхожда от областта Ломбардия - на местния диалект "bizzo" или "pizzo" означава "хапка".

Още през 16 в. в Неапол започват да наричат "пица" местния плосък хляб, който е по-скоро храна за бедните. Първото писмено споменаване на най-известната пица "Маргерита" датира от 1889 г. За да почете кралицата на Италия, готвачът Рафаеле Еспозито приготвя пица "Маргерита", овкусена с домати, моцарела и босилек, за да изобрази цветовете на италианското знаме.

Днес стотици хиляди ресторанти по света предлагат хиляди разновидности на класическата пица. И въпреки това статистиката показва, че повече от половината от хората предпочитат да си я приготвят в домашни условия, особено след COVID-пандемията.

А у нас най-бързият и лесен път до вкусната домашна пица минава през ФАНТАСТИКО. В българската верига хранителни магазини предлагат най-новия хит на българския пазар - охладеното тесто Wewalka. С него домашната пица е по-лесна от всякога. Независимо дали изберете класическа пица с различни гарнитури или калцоне, ще се изненадате от златистата и хрупкава коричка, казват от фирмата-производител, която е лидер на европейския пазар.

*Източник: creditdonkey.com

С правоъгълната си форма прясното тесто Wewalka е перфектно за приготвяне на т.нар. Pizza Romana, която обикновено се предлага на правоъгълни парчета. Формата е ясна, а за останалото всеки може да се довери на своето въображение, без граници.

А ние решихме да се доверим на въображението на един страхотен шеф-готвач и на две деца от София. Следва един специален пица-батъл.

 

*Източник: creditdonkey.com

За своята пица шеф Васил Апостолов залага на следните продукти:

Доматен сос

Моцарела

Чери домати

Червен лук

Гъби

Рукола

Пармезан

Калин на 9 години и и Филип на 10 избраха за своята пица следните продукти:

Доматен сос

Шунка

Моцарела

Пресни чушки

Гъби

Царевица

Риган

А резултатите и на двата отбора изглеждат много апетитно. Пицата на професионалния готвач:

 

*Източник: creditdonkey.com

... и детската пица:

 

*Източник: creditdonkey.com

Коя от двете пици е по-добра, решавате вие. Събира ни вкусът към домашната кухня с отношение!


  Материалът е предоставен от Фантастико.