По време на Фестивал на Розовия домат любимият на поколения българи Ути Бъчваров и кулинарният експерт по италианска и средиземноморска кухня шеф Джовани Балдантони ще поставят на фокус автентичния вкус на България и изпитаните кулинарни традиции от Италия. На 3-ти септември в Княжеската градина от 11:00 до 17:00 часа, един от най-обичаните кулинари у нас Ути Бъчваров ще разкрие тънкостите в приготвянето на традиционни български ястия, а шеф Джовани Балдантони, заедно с шеф-готвач Енца Барбаро, ще покажат три метода за консервиране на розови домати по италианска рецепта.

снимка: Мetro

В своята кулинарна демонстрация Ути ще приготви пред всички присъстващи традиционни рецепти с български земеделски продукти, сред които розови домати, зелен фасул и патладжани. За час и половина колоритният водещ ще покаже на гостите на Фестивала своята интерпретация за велика балканска салата, зелен фасул по манастирски и гювеч паприкаш. Посетителите ще могат както да проследят на живо приготвянето на традиционните ястия, така и да опитат от вкусното меню на родния шеф-готвач.

С демонстрация ще се включат и шеф Джовани Балдантони и шеф-готвач Енца Барбаро, които ще използват български домати за приготвянето на зимнина по италианска рецепта. Шеф Джовани Балдантони е с над 35-годишен опит в кулинарията и работата в ХоРеКа сектора. Той е преподавател в Global School Palazzo Italia, кулинарен експерт по италианска и средиземноморска кухня и пионер на новата концепция - европейска средиземноморска кухня, насърчавана от Associazione Cuochi Italiani в различни балкански държави. Шеф готвач Енца Барбаро е президент на Associazione Cuochi Italiani. Тя е с богат опит в традиционната италианска кухня, автор на няколко книги и основател на Donna Chef - програма посветена на жените, които искат да подобрят своите гастрономически умения. По време на Фестивал на Розовия домат шеф Джовани Балдантони и шеф-готвач Енца Барбаро ще покажат изпитани кулинарни похвати за консервиране на пресни и сушени домати, както и безотпаден метод за готвене, като превърнат отпадъците във вкусен пикантен сос.

Източник: Личен архив

В духа на българските традиции Яна Иванова от Резиденция Баба ще представи на посетителите ястия, които са се предавали през поколенията и са характерни за някои от най-китните села в Северозападна България. По време на Фестивала на Розовия домат тя ще демонстрира пред гостите дълго съхраняваните рецепти от Турлашката област за косачко кисело - по-различна вариация на лятна студена супа и бел муж с пресносолно овче сирене.

Кулинарната програма на Фестивала ви предоставя възможността да се насладите и да похапнете изкушаващи предложения, приготвени с автентични земеделски продукти. От печена капия с доматен сос, през лятна манджа с овче сирене и квасен хляб, до домашна скрежина с желе от розов домат, шеф-готвачите на ресторантите Лиани, CAI и Crazy Diamonds ще покажат своя модерен прочит на традиционната българска кухня, а за любителите на сладките изкушения шеф Велев и су-шеф Дойков от МЕТРО Академия ще приготвят чийзкейк от розов домат.

снимка: Мetro

Посетителите ще имат възможност да закупят лично от производителите традиционни български продукти като различни сортове розови домати, куртовска капия, зелен фасул, патладжани, млечни продукти и още много други.

Повече информация за кулинарните изненади по време на "Фестивал на розовия домат" на 3-ти септември от 11:00 до 17:00 часа в Княжеската градина можете да откриете в страницата на събитието във Facebook.

 

* съдържание на Мetro