Всяка жена, която иска да зачене и роди здраво дете, трябва да приема фолиева киселина. Тя влиза в задължителния списък от витамини за бъдещите майки. Нейният прием е първата крачка към отговорното родителство.

Ако вече сте бременна, трябва да започнете да пиете фолиева киселина веднага. Правите ли планове за бебе, е добре да си я купите. Тя трябва да се натрупа в организма поне 3 месеца преди началото на първите опити за забременяване. Ето защо е препоръчително да взимате по едно хапче от нея на ден.

Какво представлява фолиевата киселина?

Тя е витамин В9 и има важна роля за поддържане на репродуктивната функция - както при жените, така и при мъжете. Спада към групата на В-комплекс, която е водноразтворима. Участва в производството на нуклеинова киселина. Тя е отговорна за съхраняването и предаването на генетичната информация от поколение на поколение.

Трябва да знаете, че има разлика между фолиева киселина и фолат. Да, и двете са разновидности на витамин В9, но първата е неговата синтетична форма. Тя може да бъде открита в добавки и някои храни. Докато втората е натурална, естествено срещаща се в много продукти, които консумираме.

Фолатът се усвоява непосредствено след прием. А фолиевата киселина преминава през процеса на метилиране от черния дроб. Тоест тя може да бъде усвоена от организма малко по-бавно.

Фолиева киселина и нейната роля върху репродуктивните функции

Както стана ясно, тя трябва да се приема не само от жените, а и от мъжете. При едните помага за нормалното протичане на овулацията, а при другите - за сперматогенезата. Редица проучвания показват, че често случаите на безплодие от неустановен характер се дължат на дефицит на фолиева киселина. Затова и е добавка номер едно в списъка с пренатални витамини за всяка бъдеща майка.

Витамин В9 трябва да се натрупа в майчиния организъм още преди зачеване. И когато ембрионът се имплантира, подпомогне в неговото развитие. Той има роля в оформянето на невралната тръба, мозъка, гръбначния стълб и други важни органи. Когато количеството му в тялото на жената е нормално, намалява риска от дефекти при бебето, водещи до сериозни здравословни проблеми.

Изследвания сочат, че допълнителният прием на фолиева киселина при жени, имащи проблеми със зачеването (но са в добро здраве), повишава техните шансове за забременяване. Междувременно при мъжете редовният прием на високи дози от витамина намалява риска от спермални аномалии с до 30%.

Какво количество фолиева киселина ви е необходима за деня?

Специалистите препоръчват приемът на фолиева киселина да започне 3 месеца преди опитите за бебе. Необходимата доза за деня е 400 мкг, но в някои случаи може да се наложи и повече.

Ако вече приемате витамина в цел зачеване, можете да наблегнете на някои храни, които я съдържат. Например зеленолистни зеленчуци като спанак, маруля, карфиол, броколи, зелен лук или пресен фасул. Освен тях е добре да включите в менюто си разнообразие от бобови храни; яйца; млечни и пълнозърнести продукти; портокали и други цитруси; целина, моркови, банани.

 

* съдържание на FertilAid