През известната с проклетията си 2020г. въпросът "колко е важно да си здрав" стана особено важен. Покрай пандемията леко досадните въпроси за здравето станаха актуални с нова сила и, съвсем естествено, много хора се поинтересуваха от мерките против вируса отвъд "трите Д-та".

А именно повишаване на имунитета, поддържане на добро общо здравословно състояние, акцент върху сърдечно-съдовата грижа, физическа активност, дишане на чист въздух пр.

За съжаление, с падането на температурите, качеството на въздуха в градовете моментално се влоши драстично, а стойността на фините прахови частици надхвърли допустимата норма с над пет пъти.

Мръсният въздух не е новост в големите градове, но едва през последните няколко години се организира информационна кампания, от която разбрахме колко точно вредни са фините прахови частици. Сега вече знаем, че те са отговорни за засилването на алергиите, че причиняват астматични пристъпи и дихателни смущения, че увеличават риска от развитие на възпаление на средното ухо при децата и увреждат сърдечно-съдовата система.

Ултрафините частици, които вдишваме, с размер под 2,5 микрона, попадат ниско долу в белия дроб и стигат до т.нар. алвеоло-капилярна мембрана. Преминават през нея, влизат в кръвоносната система и оттам увреждат всички вътрешни органи и системи, вслючително централна нервна система, преминавайки дори бариерата, която я защитава.

И докато нямаме контрол над качеството на въздуха навън, поне можем да установим такъв над качеството му у дома. В последните години пречиствателите на въздух се превърнаха в must-have за домакинствата поради следните причини:

Намаляване на "въздушните" алергии

Честото кихане и запушеният или течащ нос в момента веднага се асоциират с Covid, но нека не забравяме, че добрите стари алергии също не са изчезнали. Акарите, плесента и козината на домашните любимци са алергени, които могат да причин ят редица симптоми, които лесно могат да ни хвърлят в паника. Разбира се, редовното почистване с прахосмукачка и проветряване (когато въздухът навън не е отровен) намаляват количеството на алергените, но някои от тях все пак остават във въздуха.

Затова особено харесваме пречиствателите на въздух на Philips: те имат комбиниран 3-слоен филтър, при който третият слой е т.нар. HEPA (High-Efficiency Particulate Arrestance) филтър, който разполага с многослойни мрежи, направени от фини нишки фибростъкло, по-тънки от нишките на косата, за да улавят и най-дребните алергени.

Елиминиране на вредните химикали отвън

Когато картата на AirSofia светне в лилаво, започваме да затваряме вратите и прозорците на дома си с надеждата, че това спира нахлуването на азотен диоксид и въглероден оксид у дома. За съжаление обаче, тези газове често се намират в места с голям поток на автомобили и могат да проникнат вътре въпреки затворените прозорци. Вторият слой на комбинирания филтър, който споменахме, е направен от активен въглен, който пречиства въздуха от химическите замърсители: филтриращият метод използва силно пореста форма на активния въглен, която улася мръсния въздух и връща чист въздух обратно в помещението.

Подобряване на качеството на съня

В период на сериозно изпитание за психичното ни здраве, качественият сън е сред стожерите, които ни помагат да се държим на повърхността. Чистият въздух у дома значително подпомага бързото заспиване и дълбокия сън, а когато няма как да си го набавим отвън, е безценно да можем да си го набавяме отвътре.

Какво да гледаме при избора на пречиствател?

Да кажем, че вече сте решили, че пречиствателят е толкова необходим за вашия дом, колкото е фурната. Или хладилникът. Както подобава на нашето време , изправени сте пред притеснително голям избор: много марки вече предлагат пречистватели на въздух и е от голяма важност да знаем по какви критерии да избираме. Ето няколко от тях:

Ефективност

На пръв поглед от най-голяма важност, ефективността на пречиствателя всъщност е критерий, на който все още малко потребители обръщат внимание. Тя се измерва с честотата на подаване на чист въздух, наречена CADR (clean air delivery rate). Това е максималният въздушен поток на пречиствателя (колко обработва), умножен по ефективността му (колко улавя). Колкото по-голяма е стойността на CADR, толкова по-добре работи пречиствателят. Това обаче не е гаранция, че вашият пречиствател ще може да се справи с помещението, в което е поставен. Откъдето следва и вторият много значим критерий, а именно...

Размер на помещението

Всеки пречиствател предполага площ, за която е ефективен, но съществуват няколко схеми за изчисление на подходящата площ. Различните производители се придържат към различни схеми: едни се придържат към т.нар. канадска схема, а други - към китайската. Според китайската схема площта, за която е подходящ уредът, е около двойно по-малка от канадаската, например. Пречиствателите на Philips ползват именно нея: тази схема предполага, че въздухът е с доста по-високи нива на замърсяване, което е реалността у нас.

Филтърът

Ключови характеристики на филтъра, на които следва да обърнем внимание, са експлоатационният му срок и начинът на поддръжка. Пречиствателите на въздух Philips, чиито почитатели сме и ние използват комбинирани филтри: така не се налага често да сменяме различни филтри. А в серии 2000i, 3000i и 4000i са вложени филтри с експлатационен срок до цели 36 месеца.

Пречиствателни способности

Не може да не сте попадали на информацията, че пречиствателите на въздух пречистват миризми, вредни газове, вируси, бактерии и фини прахови частици. В повечето случаи това е така, но е важно да обърнем внимание и на размера на частиците. NanoProtect Hepa филтърът на Philips чисти въздуха от най-малките измерими частици 0,003 um (800 пъти по-малки от смога и 6 пъти по-малки от най-малкия познат вирус). И имайте предвид, че нулите имат значение. Продуктите на Philips осигуряват до 99,97%* пречистване на ултрафините частици, включително PM 2.5, аерозоли, вредни замърсители, акари, животински пърхот, полени, спори на плесен, вредни газове и миризми и...особено важните в последно време вируси*.

Hepa филтърът използва комбинация от механично и електростатично филтриране, така че по-големите частици биват уловени механично, електростатичните сили хващат средните частици, а молекулярните взаимодействия елиминират най-малките.

Top of the top

Няма съмнение, че хигиената на дома и здравето, така неразривно свързани, са важни и повечето хора не биха направили сериозен компромис с избора на пречиствател на въздух. Продуктите на Philips отдавна обитават върховете на качествената съвременна техника и пречиствателите им не правят изключение.

Флагманът на марката, с който дори най-малкият компромис не е направен, е серия 4000i: естетически издържан, хипер ефективен и визуално вписващ се в интериорния дизайн.

4000i практикува т.нар. интелигентно автоматично пречистване: сензорната му технология усеща в реално време и автоматично премахва трите основни заплаха за въздуха в помещението ви: вредните газове, вътрешните алергени и частиците. Качеството на въздуха, когато 4000i работи, може лесно да бъде идентифицирано с помощта на лесна система за цветно кодиране, която може да видите в горната част на пречиствателя.

Модернизираната технология VitaShield отстранява вече споменатите 99,97%* от частиците с размер 0,003 микрона (онези най-дребните, помните ли, които нахлуват в кръвоносната ни система). Пречистването се захранва от нова система за 3D въздушна циркулация с изход за спирален въздух и почиства въздуха в стая от 20 кв.м. за по-малко от 6 минути**.

Това ще рече, че може да включите пречиствателя в дневната малко преди да се приберете вкъщи и да сте напълно спокойни, че у дома ще дишате чист въздух, докато фините прахови частици навън нехаят за локдауна и си организират парти.

Във времена на несигурност и повишено внимание към здравето, продуктите, които ни помагат да дишаме спокойно, са нещо повече от лукс и нещо повече от необходимост. Те са подкрепата за дома, от която имаме нужда, за да стъпим на стабилна почва и да се борим с дните и предизвикателствата им с повече енергия.


 

* От въздуха, който преминава през филтъра, тестван във филтърна среда за 1 преминаване при въздушен поток 5,33 см/сек - от независима лаборатория.

* 99,97% от замърсяванията, филтрирани от въздуха, които преминават през филтъра.

* Тест за скорост на намаляване на микробите в Airmid Healthgroup Ltd., тестова камера с площ от 28,5 куб.м, замърсен с въздушен грип A (H1N1).

* Пречиствателят на въздух сам по себе си не предпазва от Covid-19, но може да бъде част от плана да защитите себе си и семейството си и да подпомогнете вентилацията и наличието на чист въздух (Агенцията за опазване на околната среда на САЩ).

** От въздуха, който преминава през филтъра, това е теоретично време за еднократно почистване, изчислено чрез разделяне на CADR 500 м3/ч на размера на стаята от 48 м3 (ако се приеме, че стаята е с площ от 20 м2 и височина от 2,4 м2).


Материалът съдържа продуктово позициониране.