* съдържание на Sanofi

Като истинско чудовище, коронавирусът порази много хора и изправи целия свят пред голямо изпитание. Нов, опасен и силно заразен, Covid-19 обиколи земното кълбо и остави трайни следи след себе си. Сега, когато се борим с поредната вълна, трябва да се погрижим за здравето и имунната си система повече от всякога.

Грип след Covid-19 не е добра прогноза. Сигурната защита е само противогрипната ваксина, която може да ви предпази и да ви спести още едно боледуване.

ГРИП СЛЕД КОРОНАВИРУС

Според American Heart Organization много хора, дори след като се преборят с Covid-19, се сблъскват с неприятни последици. Д-р Юриел Сандковски, специалист по инфекциозни болести, споделя, че общоприетото виждане за Covid-19 е за респираторно заболяване. Според него, обаче, вирусът има много страни и лица. Той влияе и на начина на действие на имунната ни система. Дългосрочните проблеми от него може да се изразят в болки, умора, трудност в дишането, проблеми с паметта и депресия.

Сезонният грип доста наподобява на Covid-19 по същината и симптоматиката си. Той също е респираторно заболяване, което протича с температура, възпалено гърло, отпадналост и кашлица. А да се разболееш от грип, след като си бил болен от коронавирусна инфекция, няма да бъде никак леко преживяване за никого. Грипът се отразява сериозно на възрастните хора, тези с придружаващи заболявания и бременните жени. За хората, които са преминали през Covid-19 и имунната им система е слаба, е изключително опасно да се заразят от сезонния грип.

РЕШЕНИЕТО

Това, което може да ви даде сигурност и спокойствие, е противогрипната ваксина. С нея ефикасно предпазвате организма си от сезонните грипни щамове, което е особено важно, ако сте преминали Covid инфекцията. Противогрипната ваксина е защитата, от която имате нужда. Тя може да послужи като предпазно средство както за вас, така и за вашите близки и е особено важна за хората от рисковите групи. Те са податливи на грипа и са в опасност по време на зимния сезон. При тях заболяването протича по-тежко и може да се появят и сериозни усложнения.

Тази година, по поръчка на фармацевтичната кампания Sanofi, за първи път в България бе направен анализ за въздействието на грипа върху здравната ни система. Разгледани са хоспитализациите през 2018 и 2019 г. Данните сочат, че повече 8400 души се настаняват годишно в болница с пневмония, причинена от вируси, сред които и грипни. 25% от тези пациенти са над 65 г. 40% от тях са с други заболявания (сърдечносъдови, онкологични и др.). Това са хората от най-уязвимата група, които определено трябва да се грижат повече за здравето си и да заложат на профилактиката.

Важно е също да се знае, че ваксината против Covid-19 не може да ви предпази от сезонния грип, както и обратното. Вярно е, че в симптоматиката си двата вируса много си прилича, но в същината си те са много различни. Решението на тази сложна ситуация, пред която сме изправени като общество, е да се отнесем отговорно и сериозно към себе си и към тези, около нас.

Всяка година от 3 до 5 милиона души се разболяват от грип, като той е отговорен и за усложнения, които могат да доведат до фатален край. Нещо повече, възрастните хора са десет пъти по-застрашени от сърдечен удар след преминаването на вируса.

Във време на пандемия, в което Covid-19 все още е сериозна заплаха, е много важно да вземем мерки и срещу сезонния грип. Отговорните решения, които вземаме днес, биха помогнали за изграждането на един общ имунитет утре. Това ще намали натиска върху здравната система и върху населението.