Изкуството провокира. Изкуството обединява. То има силата да претворява отношението ни към света и да променя естетически норми. Различните форми на изкуство са онзи поглед към живота, който дръзва да сблъска немислимото с невероятното, а от това взаимодействие се раждат нови интерпретации на красотата и свързаността. Малките моменти от ежедневието често носят заряда на голямото въодушевление. Дори храната може да се превърне в елегантно изкуство и го прави успешно в арт проекта Тhe Art of Grain ("Изкуството на зърното"), реализиран за 25-годишния юбилей на българската компания за производство и преработка на зърнени храни SUICO.

"Извървяхме дълъг път, но никога не загубихме вяра в силата на зърната. Оризът, бобът и лещата са наше вдъхновение. От тях учим тайната на вечната победа на живота.", разказва за идеята на инициативата Мариана Младенова, маркетинг мениджър на SUICO. Компанията отправя предизвикателство към 7 български творци да се вгледат в наглед непретенциозните зърна от леща, боб, ориз и нахут, да открият в тях скритата мъдрост на земята и да я пренесат в творбите си.

В арт проекта Тhe Art of Grain се включват визуалните артисти Боряна Пандова, Яна Лозева, Валерий Пощаров, Иван Богданов, Мартин Атанасов, Мария Налбантова и Симеон Леви. Усетили връзката с първоизточника, те политат в различни посоки, а въображението им разчита посланията, скрити в зърнените култури, по забележителен и неповторим начин. В творбите им се връщаме към копнежа и свободата на детството и към себеизразяването чрез бижутата, сливаме се в нежна прегръдка с природата и попадаме в непознати галактики, гмуркаме се във вселени, изпълнени с живот - всички те, чакащи да бъдат открити. В зърната.

Снимка: ArtOfGrain

"Свикнали сме да виждаме тези съвършени като форма оризови зрънца, бобчета, лещи, нахути като част от различни ястия. Предусещаме вкуса им, но рядко се вглеждаме в тях. Най-малко пък сме смятали, че биха могли да бъдат основен обект на творческа интерпретация. Именно тази неординерност на задачата предопределя крайния резултат и прави проекта толкова креативен и вдъхновяващ.", споделя Весела Ножарова, куратор на проекта, a Велина Мавродинова, творчески директор на начинанието, добавя: "Особено важно беше да дадем голямо пространство за интерпретация на авторите, за да получим поезия от зърна."

Арт проектът The Art of Grain връща към фундаментите на живота, в чиято основа е насъщната храна, предоставена на хората с щедростта на природата. Благодарение на нея си набавяме нужната сила, за да бъдем пълноценни, енергията да сме съзидателни и съзнателни в собственото си битие, уменията да намираме красота дори в невзрачните на пръв поглед неща. Инициативата отдава уважение както на работещите и клиентите на фирмата, така и на зърната, в които е многоцветната картина на живота.

Снимка: ArtOfGrain

SUICO е позната на нашия пазар с марките натурална храна Krina, La Garone и Passiflora. С Тhe Art of Grain компанията отпразнува своя 25-годишен юбилей.


Материалът е предоставен от The Art of Grain.