Изкуственият интелект в почистващите уреди за дома вече не е нещо ново или изненадващо. Все повече хора се доверяват именно на роботите за поддръжката на ежедневната чистота на подовете в домовете им, а машините стават по-високотехнологични, интуитивни, ефективни и се справят с все по-сложни задачи.

Прахосмукачките роботи Roomba® и роботизираните мопове Braava jet® m6 от iRobot са незаменима част от живота на милиони домакинства по целия свят, включително и у нас. Устройствата предлагат почти напълно автоматизирано почистване, а моделите от високия клас Roomba® (i3/i3+, i7/i7+, j7/j7+, s9/s9+) са свързани с мобилното приложение iRobot Home® с технологията Genius, която превръща чистенето в напълно автоматизиран, персонализиран и високоефективен процес, към който хората имат все по-малък ангажимент, а техните изисквания и желания са с все по-голяма тежест.

Мобилната апликация iRobot Home® с Genius® позволява пълен контрол върху робота през мобилно устройство. Тя е съвместима с Android и iOS и може да бъде изтеглена напълно безплатно. Чрез нея потребителите имат възможност да задават графици на почистване, да се информират за изпълнената работа, а роботите, от своя страна, дават идеи за оптимизация на почистващия процес, допълнително почистване в зависимост от сезона, интензивно почистване на конкретни селектирани зони и др.

Наскоро iRobot представи последната актуализация на софтуера Genius 4.0 Home Intelligence за своя висок клас роботи прахосмукачки Roomba® и роботите мопове Braava®. Моделите с възможност за интелигентно картографиране Imprint™ вече могат да изпълняват персонализирани изисквания и предпочитания за почистване. Това означава, че клиентите на марката могат да подадат команда към своя почистващ робот за допълнително почистване на зони в жилището, където замърсяването е по-интензивно -под кухненската маса, в коридора или в детската стая, например.

Те също така получават робот, който не само работи по-усилено за тях, но и го прави от разстояние - дори когато потребителят не е у дома, а междувременно подовете в жилището трябва да са почистени идеално. Актуализацията на iRobot Genius® включва и интеграция на пряка връзка с гласовия асистент Siri.

"Гениалността в подобрените функции на iRobot Genius® e, че благодарение на тях изкуственият интелект в Roomba® и Braava® става все по-умен, интуитивен, а с времето и с опознаването на навиците на конкретното домакинство, той се самоусъвършенства и самообучава, така че роботът сам да може да предлага персонализирани съвети за по-ефективно и оптимизирано почистване.", разказва г-жа Деяна Сотирова, маркетинг мениджър на "Цертус Меркатус БГ", официален вносител на iRobot за България.

По-високите модели прахосмукачките роботи Roomba® вече разполагат и с допълнителна защита срещу нежелани стартирания. С функцията Child & Pet Lock (Защита от деца и домашни любимци) потребителите могат да деактивират физическите бутони за стартиране на робота, за са предотвратят случайното му включване от най-палавите членове на семейството. С последната актуализация на Genius 4.0 Home Intelligence е активна и новата функция Do not disturb (Не безпокой), която позволява да бъдат задавани периоди от време, в които роботът не трябва да работи.

Не на последно място Genius 4.0 прави Roomba® j7 и j7+ по-добри в заобикалянето на предмети по земята. Сега роботите могат да откриват дрехи и чорапи, изпуснати на пода. Най-новите функции, идващи с iRobot Genius 4.0, са налични за българските потребители от началото на месец май.

Снимка: iRobot


Съдържанието е предоставено от iRobot.