Тя говори тихо. Гласът и цялото ѝ същество навяват някакво усещане за деликатност и финес. Споделя, че да застане пред обектив е един от големите ѝ страхове. Но е избрала да се изправи срещу него. Още тук Гинка от Кърджали успява да ни впечатли с характер. Но дори не подозираме какъв неизчерпаем извор на изумителни истории е тази тиха, светлоока жена.

Срещата е част от новата кампания на Dove, която разкрива истинската женска красота отвъд преходните модни тенденции и наложените стереотипи. Кампанията срещна 10 български жени от различни краища на България, избрани чрез анкета, с талантливи български писатели, които ще разкажат техните истории в "Книга за истинската красота". В анкетата на Dove с се включиха 4149 жени, а отговорите им ни дават уникален поглед върху истинските измерения на красотата.

Гинка и Елица Мавродинова, на която се пада частта да разкаже нейната история, седят и разговарят дълго. Личи си, че под думите се случва нещо по-дълбоко, нещо недоловимо. Симпатията между двете жени е видима, още докато се ръкуват, и осезаемо нараства с всяка изминала минута.

Гинка е сладкодумен и увлекателен разказвач. Говори с огромна обич и благодарност за семейството си, за майката-икона, която ги е отгледала сама, за брат си: "най-добрия човек на света", за двете си момиченца, които са центърът на нейната вселена, и за съпруга си: разказ, толкова романтичен, и изпълнен с такава дълбока и искрена любов че почти се просълзяваме. Но истинската сила на жената, която стои срещу нас, си проличава от една много по-страшна история.

На 20-годишна възраст, при нелепи битовистични обстоятелства, Гинка получава изгаряне 3-та степен. "Лицето ми беше обезобразено. По чудо успях да запазя очите си. Видях в огледалото картина, много по-страшна от който искате филм по Стивън Кинг...", разказва тя, докато ние слушаме, настръхнали, загубили дар слово и преосмислящи на бързи обороти собствения си живот и всичко, за което си струва да сме благодарни. "Преди това все бях неудовлетворена от себе си. Прасците ми - широки, носът ми - дълъг... Трябваше да бъда обезобразена, за да открия извора на красотата. Вътре в себе си."

Днес по лицето на Гинка няма и намек за белези или несъвършенства. На незададения ни въпрос тя отвръща "Не, нямам нито една козметична операция."

"Това ще бъде история за откриването на диаманта в пепелта. За изгарянето и възкръсването. За истинския смисъл на човешкото битие. За препятствията, които надскачаме, за да докоснем звездите. И за обичта, която ни води." споделя Елица Мавродинова.

Останалото ще прочетете в "Книга за истинската красота", която ще бъде представена на 18 юни в София. След премиерата книгата ще се разпространява безплатно в книжарниците на "Сиела" в рамките на един месец.

Засега знаем само заглавието: Фениксът.