Може ли това да бъде краят на пандемията с тази принудителна, естествена "ваксинация" от страна на природата? Добрата новина е, че симптомите и преболедуването на Омикрон преминават доста по-леко. Лошата е, че в определени случаи този щам може да предизвика по-продължително боледуване и възстановяване. Ранни проучвания от Обединеното кралство установяват, че треската и кашлицата не са толкова разпространени при Омикрон, като петте най-често срещани симптома са хрема, главоболие, умора, кихане и възпалено гърло.

Омикрон има много по-висока степен на асимптоматично разпространение в сравнение с други варианти. Симптомите се появяват по-бързо след заразяване. Инкубационният период е с около три дни по-кратък от всеки друг вариант, познат досега.

Боледуване

Проучване, включващо близо 70 000 пациенти с Covid-19 в Южна Калифорния, установява, че пациентите с Омикрон е много по-малко вероятно да бъдат хоспитализирани(1). При повечето от тях домашното лечение е достатъчно, като в повечето случаи възстановяването отнема до 2-3 седмици. През първата телесната температура постепенно спада до нормалните си нива, а през втората започват да отшумяват хремата, главоболието, кихането и възпаленото гърло.

При по-тежките случаи обаче възстановяването може да отнеме шест седмици или повече и да има трайни последствия за сърцето, бъбреците, белите дробове и мозъка. Повечето пациенти с Омикрон в крайна сметка не се нуждаят от интензивни грижи и болничен престой. Обикновено до болничното легло се стига, когато пациентите имат множество други придружаващи заболявания.

Затова и повечето пациенти се лекуват вкъщи. Възстановяването от Covid-19 включва повече почивка, пълноценно хранене, леки упражнения, повече сън и пиене на течности. Прием на витамини и микроелементи за укрепване на разклатената имунна система.

Лечение

След ваксинация или бустерна доза е много по-вероятно заболяването да протече леко. Дръжте вода и леки храни като супа наблизо и си намерете спокойно място вкъщи, в което да се възстановите. Изолацията от други членове на семейството е важна, ако не са заразени, пиенето на много билков чай или чай от лайка, както и гореща вода с лимон, може да облекчи симптомите.

Физиологичните назални спрейове могат да помогнат за облекчаване на симптомите на запушения нос. Овлажнителите за въздух, водните пари и пикантните храни също могат да помогнат.

Важно е просто да се успокоите, да почивате много, да останете добре хидратирани и да знаете какви са знаците за усложнения. Ако имате остър недостиг на въздух, затруднявате се да дишате, уморявате се още докато лежите, това са едни от знаците, че ви е нужна спешна медицинска помощ.

Възстановяване

Вашата имунна система ще се възстанови след коронавируса, важното е да ѝ помогнете да укрепне максимално бързо след преболедуването. За да я подкрепите, се върнете бавно към нормалното хранене. Започнете с леко гладуване и увеличавайте количеството храна постепенно. Яжте повече леки, домашно приготвени храни, с повече мазнини, докато храносмилането ви се нормализира.

Върнете се към редовните упражнения. Не ги пропускайте, защото изпитвате слабост или умора. Движете се повече, разхождайте се на въздух или правете йога.

Мобилизирайте имунната система

След всяко боледуване организмът ни отслабва и се нуждае от подсилване и възстановяване. Ако тази фаза се пренебрегне, тялото ни може да ни изненада с усложнения и то доста време след като сме решили, че нещата са отминали. След преболедуване организмът е слаб и изложен на риск от повторни инфекции, дори такива, които не са свързани с коронавируса. Есберитокс Форте е ефективен за засилване на имунния отговор при всички респираторни инфекции и може да помогне за по-бързото укрепване на имунната система след прекаран Covid-19. Комбинацията от бял кедър, диво индиго и ехинацея в Есберитокс Форте укрепва имунната система и помага за бързото възстановяване на организма. Освен имуностимулиращо действие, Есберитокс притежава и мощно антивирусно действие, което позволява употребата му профилактично или по време на вирусна инфекция, като съкращава периода на боледуването и облекчава оплакванията (2,3)

Не се насилвайте да се върнете бързо към обичайната си рутина. Дайте си достатъчно време, за да се върнете плавно към ежедневието си. Все пак наскоро сте се борили с болест, която мощно е атакувала имунната ви система и е поставила на изпитание психиката ви.

Източници:

  1. Clinical outcomes among patients infected with Omicron - https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.01.11.22269045v1
  2. Henneicke-von Zepelin, H.-H., et al., Current Medical Research and Opinion, Vol. 15 (1999): 214 - 227.
  3. Naser B., et al., Phytomedicine 12(10) (2005): 715 - 722.

* съдържание на Севекс Фарма