Дизайнът на най-уютната и функционална стая в нашето жилище изисква цялостен подход и почти винаги ни се иска да излъчва нашата индивидуалност, а за това е нужен дизайнерски подход.

За да придадем на кухнята своя собствен почерк е необходимо не само да подберем мебелите и да измислим разположението им, но и да се спрем на цветова палитра. Тук всеки малък детайл е важен и е от значение за желания краен резултат..

Оборудването на кухнята с всички възможни аксесоари, които не само изпълняват своите предназначения, но и радват окото със съвременен и стилен дизайн, са must have допълнение към функционалността на това помещение. Тук не само приготвяме храната. Тук всяка домакиня прекарва по-голямата част от своето време. Тук се събираме със семейството, обсъждаме, взимаме решения, посрещаме гости и ето защо атмосферата е много важна, а аксесоарите ни помагат да я създадем.

Кои са незаменимите кухненски аксесоари?

снимка: Мебели Виденов

Кухненските аксесоари са много и разнообразни. Едни от тях ни служат за приготвянето на храната и без тях нито една кухня не може. Това са всички съдове за готвене и хранене, прибори, дъски за рязане, кошници за хляб и плодове, рендета, бъркалки и какво ли още не. Може на пръв поглед да са малки и маловажни, но ще съгласите, че всички те имат отношение към атмосферата и начина, по който усещаме времето прекарано в това помещение.

Ето защо не е достатъчно само да бъдат практични. Те трябва да бъдат и привлекателни и да са в една определена стилистика - именно това е дизайнерското виждане, което придава завършеност и индивидуален почерк на интериора.

Сега вече не е трудно да се намерят съдове, които да паснат на всеки вкус. Важното е да изберем всичко в един стил и да ги впишем хармонично в интериора на кухнята. И да не забравяме за качеството! Тук качеството е критерий, с който не можем да си позволим компромис, ако крайната цел е да постигнем дизайнерски почерк на интериора.

Някои от навлизащите модни тенденции налагат откритите рафтове и места за съхранение на съдовете, така че те остават видими и се явяват като неразделна част от декора. При изчистени линии на мебелите, съдовете с лекота ще придадат търсения дизайнерски акцент. Може да изберете тенджери и тигани от мед, или пък в определен цвят. Тук решавате Вие. Може да дадете воля на въображението си.

Дъските за рязане са друг важен елемент в интериора на кухнята. Всяка домакиня има поне няколко такива, като обикновено една от тах служи за работа, а останалите по-често украсяват и допълват декора и това е съвсем нормално, когато търсим дизайнерско звучене. Ето защо е желателно и те да са хармонично вписани сред всичко останало.

Как да допълним декорацията с кутии, купи и фруктиери?

снимка: Мебели Виденов

Нито една кухня няма как да мине без тези задължителни аксесоари. Красивата и стилна фруктиера не само ще съхранява плодовете, но и ще украси интериора на помещението и ще допринесе много за неговото стилово оформление. Изработени от различни материали - от стъкло до метал, тези кухненски съдове могат да се превърнат в оригинален акцент и да подчертаят принадлежността на интериора към една определена стилова посока.

Ярките плодове в центъра на масата за хранене или пък на мраморния плот, поставени в прецизно подбрана фруктиера, ще бъдат ярък акцент в помещението и определено ще привличат вниманието, говорейки за дизайнерска намеса.

Подобно стилистично послание носят и различните кутии за съхранение на продукти, шишета и бутилки, кошници, както и всевъзможни купи и подложни чинии. Постарайте се всичко да бъде в хармония с търсения ефект на общата визия. Спомнете си за любимия си ресторант и как в него всичко е помислено и създадено така, че да създаде определено преживяване. Пренесете това у дома.

Защо текстилът е основната съставка на уютната атмосфера?

снимка: Мебели Виденов

Използването на текстил в кухнята е нещо традиционно. За да внесем нотка дизайнерско виждане и стил в кухненската декорация, можем да прибегнем до помощта на колоротни тъкани за завесите, оригинални постелки за под или пък автентични и ръчни подложки за хранене. Заменете хартиените салфетки с текстилни и подходете с въображение при избора им.

Друг начин за оригинална декорация при семпли тонове и линии в обзавеждането на кухнята и трапезарията, би могла да бъде ярката и оригинална тапицерия на столовете. Минимализмът и Сканди стилът, които завладяват всичко напоследък, биха могли да бъдат отличен фон за тези дизайнерски решения. Дамаска в красив цвят или интересен десен - всичко това ще работи чудесно за търсения ефект.

Не забравяйте и обикновените кърпи, ръкохватки и готварски престилки - те са част от общата картина и имат не малък принос. Тези дребни детайли могат хармонично да се съчетаят с общата цветова палитра и тематика или отново биха могли да влязат в ролята на ярък акцент, ако нямаме друг такъв. Всичко зависи от стила и предпочитанията на домакинята.

Как да направим стените красиви и полезни?

снимка: Мебели Виденов

В кухненското пространство всеки сантиметър от повърхността трябва да се използва рационално и стените не правят изключение. Ако с разположението на кухненските шкафове и рафтове всичко е ясно, то с оставащите пространства не винаги знаем как да извлечем полза в посока оригинален декор и функционалност.

Безусловно, най-полезното вертикално пространство в кухнята се явява стената зад работния плот. Това пространство е отлично за разполагането на различни практични аксесоари, които разбира се да подчертаят нашия вкус и стил. Това може да бъде лост с куки за закачане на различни съдове, прибори и други, магнитна лента за ножове или пък поставка за готварската книга или таблет... въобще, приложенията са много.

Само по-себе си това би могло да придаде специфично звучене на целия декор. Така че подходете идейно към неговото реализиране.

Картина или плакат в кухнята? Защо не! Ако кухненската зона позволява и наличието на картина или ярък плакат на готварска тема, този декоративен елемент ще създаде настроение и характер на стаята.

Как да използваме осветлението като стилен елемент на декора?

снимка: Мебели Виденов

Осветлението е незаменим елемент на много от съвременните дизайнерски проекти и кухнята не прави изключение. Дори напротив - тук имаме множество шкафове, обособени зони като станцията за готвене например, които имат нужда от светлина, което прави наличието на един единствен източник на светлина недостатъчен.

Разбира се, приоритет се отдава на централно разположения полилей или пък на този над масата за хранене и много често той се явява акцентът с елемент на оригиналност. Ако желаете, може да заложите на такава концепция в осветлението, като останалите зони се осветяват локално, с помощта на вградени или други осветителни тела, съчетани по стил с основния абажур.

Важен ли е обковът?

снимка: Мебели Виденов

Да. Нищо не може да съсипе красивите кухненски мебели така, както неподходящия обков.

Дръжките са онзи елемент, който придава характер и носи отговорност за стилния финиш. Дръжките от стомана в кухнята са чудесно решение, ако предпочитате хладните тонове и сте почитатели на модерния съвременен стил в обзавеждането, а и не на последно място - когато разполагате с ограничен бюджет.

Ако пък харесвате топлите тонове, може да изберете обков в медни оттенъци за Вашата кухня. Медното покритие не е така разпространено и ако изберете такива, то определено ще придадете на кухнята си неповторимо и дизайнерско излъчване.

Семпъл дизайн или смела форма - те винаги изглеждат чудесно и ще отговорят на всеки вкус и стил.

Ако искате да бъдете дизайнери на собствената си кухня, доверете се на Мебели Виденов. Производителят предлага голямо разнообразие и широка гама аксесоари за кухнята. Непременно ще откриете онова, което носи Вашия почерк и ще допълни отлично всяко интериорно решение.

 

* съдържание на Мебели Виденов